Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Onderzoek | Uitgave 2/2014

TPO - De Praktijk 2/2014

Ondervoede oudere thuis niet gebaat bij diëtist?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Janneke Schilp, H.M. Kruizenga, Hanneke Wijnhoven, Jaap van Binsbergen, Marjolein Visser
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Vrije Universiteit, afdeling Gezondheidswetenschappen en het EMGO Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, De Boelelaan 1085, 1081 HV Amsterdam: dr. J. Schilp, postdoc- onderzoeker; dr. ir. H.M. Kruizenga, coördinator onderwijs. Diëtetiek & Voedingswetenschappen, projectleider ondervoeding; dr. H.A.H. Wijnhoven, assistent-professor; prof. dr. ir. M. Visser, hoogleraar Gezond ouder worden. Stuurgroep Ondervoeding, Amsterdam: dr. J. Schilp; dr. ir. H.M. Kruizenga; dr. J.J. van Binsbergen, emeritus hoogleraar; prof. dr. ir. M. Visser. VUmc, Afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen, Amsterdam: dr. ir. H.M. Kruizenga. Radboudumc Nijmegen, Voedingsleer & Huisartsgeneeskunde, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde: prof. dr. J.J. van Binsbergen, emeritus hoogleraar. VUmc, afdeling Epidemiologie en biostatistiek en het EMGO Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg, Amsterdam: prof. dr. ir. M. Visser. Correspondentie: jannekeschilp@hotmail.com.

Samenvatting

Doel

Evaluatie van effectiviteit van de behandeling door een diëtist bij ondervoede thuiswonende ouderen.

Methode

Ondervoede thuiswonende ouderen (≥ 65 jaar) namen deel aan een gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek in de eerstelijnszorg. Op basis van toeval werden deelnemers ingedeeld in een interventiegroep (n = 72) en een controlegroep (n = 74). De interventiegroep werd doorverwezen en behandeld door een getrainde eerstelijnsdiëtist. De controlegroep werd niet doorverwezen naar een diëtist en ontving de gebruikelijke zorg. De belangrijkste uitkomstmaten waren lichaamsgewicht, lichamelijk functioneren en handknijpkracht. Deze hebben we aan het begin, na drie maanden en na zes maanden gemeten.

Resultaten

Na zes maanden zagen we geen significant effect van de behandeling op de primaire uitkomstmaten lichaamsgewicht, lichamelijk functioneren en handknijpkracht. Ook was er geen effect op andere gemeten uitkomsten, zoals energie- en eiwitinname en vetvrije massa.

Conclusie

Na zes maanden leidt een behandeling door een diëtist bij ondervoede thuiswonende ouderen niet tot een toename van lichaamsgewicht en verbetering van lichamelijk functioneren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

TPO - De Praktijk 2/2014 Naar de uitgave

Journaal

Gezondheid

weet je dit?

Antwoorden

Buite nlands nieuws

Appel of statine?