Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-01-2017 | Artikel | Uitgave 1/2017

Neuropraxis 1/2017

Ondersteuning bij visuele problemen in het kader van posterieure corticale atrofie – een casus

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2017
Auteurs:
Annebet E. Leeuwis, Anne-Kristin Kuiper, Charlotte Schreuder, Rick van den Toorn, Philip Scheltens, Yolande Pijnenburg

Samenvatting

Posterieure corticale atrofie (PCA) is een neurodegeneratieve aandoening waarbij visuele problemen op de voorgrond staan. De meest voorkomende onderliggende oorzaak van PCA is de ziekte van Alzheimer. Er is geen curatieve therapie voor PCA; visuele ondersteuning bij PCA kan echter een uitkomst bieden. In deze casus beschrijven we een patiënt met PCA die ondersteuning krijgt bij een revalidatiecentrum dat zich richt op patiënten met visuele problematiek. Daarnaast geven we een overzicht van de huidige behandelmethoden en mogelijkheden bij visuele problematiek in het kader van PCA. Passende ondersteuning bij visuele klachten en psychische factoren van een patiënt met PCA en diens mantelzorger is belangrijk bij het zo veel mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren van een patiënt en het voorkomen of verminderen van psychische klachten van patiënt en mantelzorger.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Neuropraxis 1/2017 Naar de uitgave