Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Evidence-based practice | Uitgave 3/2015

Bijzijn XL 3/2015

Ondersteunen van zelfmanagement Wat vraagt dit van verpleegkundigen?

Tijdschrift:
Bijzijn XL > Uitgave 3/2015
Auteurs:
MSc Susanne van Hooft, dr. Jolanda Dwarswaard, dr. AnneLoes van Staa
Naar e-learning
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice, nummer 1, 2015.
Tekst: Susanne van Hooft MSc promovendus, docent verpleegkunde en onderzoeker Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie; dr. Jolanda Dwarswaard, projectleider NURSE-CC, onderzoeker Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie; dr. AnneLoes van Staa, programmamanager NURSE-CC, lector Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie
Noten
a. In dit artikel wordt over patiënt gesproken. In plaats hiervan kan ook ‘cliënt’ of ‘bewoner’ gelezen worden. De competenties zijn van toepassing op alle werkvelden van de verpleegkundige.
b. Uiteraard kan de verpleegkundige ook een ‘hij’ zijn.

Samenvatting

Volgens de nieuwe beroepsprofielen is het ondersteunen van zelfmanagement een belangrijke taak van verpleegkundige zorgprofessionals.1 Als zorgverlener, samenwerkingspartner en gezondheidsbevorderaar moet de verpleegkundige competent zijn om zelfmanagement van patiënten te ondersteunen. Wat de verpleegkundige hiervoor moet kunnen is tot nu toe nog niet concreet beschreven. Eerder beschreven competenties voor zelfmanagementondersteuning zijn vaak algemeen2, gericht op een specifieke context3 of niet gericht op verpleegkundigen4. Dit artikel beschrijft de totstandkoming van een set van competenties die essentieel is voor de ondersteuning van zelfmanagement aan mensen met een chronische aandoening.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Nursing compleet

Nursing online

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Bijzijn XL 3/2015 Naar de uitgave

Nieuws > vak en wetenschap

Risico op delier fors onderschat