Skip to main content
main-content
Top

19-06-2013 | Nieuws

Elke patiënt zijn eigen digitale 'onderhoudsboekje'

Patiënten die hun eigen gezondheidsdossier beheren en meenemen naar de dokter. In Australië en Zweden is men er al mee bezig. Als het aan de NPCF ligt zal Nederland snel volgen. Dat zegt ir. Hans ter Brake, health innovator bij VitaValley/Vital Innovator in Ede, die vrijdag spreekt op het DigitaleZorgEvent in de Jaarbeurs in Utrecht.

Het DigitaleZorgEvent wordt georganiseerd door Bohn Stafleu van Loghum en is zowel voor zorgprofessionals als voor zorgconsumenten bedoeld. De laatsten krijgen steeds meer een participerende rol in hun eigen zorg, aldus Ter Brake. Hij noemt onder meer de patiëntportalen waarmee instellingen en zorgverleners aan de slag gaan. Maar Ter Brake gaat graag een stap verder. Hij richt zich vooral op de ontwikkelingen binnen het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD). Volgens Ter Brake is het volstrekt normaal dat een patiënt zijn eigen dossier bij zich draagt.

Onderhoudsboekje
“Mijn auto heeft ook een onderhoudsboekje waar alles in staat”, zegt hij. “Waarom zou een patiënt dat dan niet hebben?” Australië loopt volgens Ter Brake daarmee voorop. “Een huisarts in Brisbane was in september 2012 de eerste zorgverlener die geautomatiseerd gegevens publiceerde in het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD) van één van haar patiënten. Met het Personally Controlled Electronic Health Record (PCEHR), zoals men het daar noemt, kunnen zowel patiënten als zorgverleners gegevens centraal opslaan en benaderen.”

Serieus
Volgens Ter Brake moeten geluiden over privacy zeer serieus worden genomen, maar mogen ze geen belemmering zijn om het PGD niet in Nederland in te voeren. “ Als je de goede randvoorwaarden creëert, kun je dat heel goed beveiligen.”

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.