Skip to main content
main-content
Top

07-02-2014 | Nieuws

Plan: oncologieverpleegkundige draagt kankerpatiënt over aan huisarts

De gespecialiseerde oncologieverpleegkundige zou samen met de patiënt een gesprek met de huisarts kunnen voeren om de overdracht tussen de tweede en de eerste lijn rondom de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren. Dat voorstel klonk tijdens het congres 'Samen tegen kanker: de volgende stap' van het Radboudumc. Het idee voor een pilot wordt serieus ontvangen.

“Er is een landelijke richtlijn in de maak voor de oncologische zorg in de huisartsenpraktijk” , aldus Pim Assendelft, hoogleraar Huisartsgeneeskunde in het Radboudumc, “maar daar moeten we in de regio niet op wachten.”

Verschuiving

De zorg voor kankerpatiënten wordt verdergaand gedeeld door de tweede en eerste lijn. Twee weken geleden verscheen een concept NHG-Standpunt Oncologische zorg in de huisartsenpraktijk, dat focust op de verschuiving van de nazorg en nacontrole van kankerpatiënten na de behandelfase van de tweede naar de eerste lijn. De uitvoering van dit plan, waarbij vaker overdracht zal plaatsvinden tussen de lijnen, vraagt om aanpassing van de communicatie tussen medisch specialisten, huisartsen, andere betrokken zorgprofessionals en de patiënt.  

Communicatie

De communicatie tussen de professionals is van wisselende kwaliteit, zo bleek tijdens de workshop Samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten. Soms informeert de medisch specialist de huisarts per telefoon, andere keren kort en zakelijk per brief of email, soms nodigt de specialist de huisarts uit tot het bijwonen van een multidisciplinair overleg. 

Meepraten

Huisartsen willen meer als respectvolle medebehandelaar op de hoogte zijn van praktische zaken, zoals verschuivingen in de data voor diagnostiek, operatie en moment van thuiskomst na ziekenhuisopname, maar ook van cruciale veranderingen in de beloop van het ziektebeeld. “Ik wil op de hoogte gehouden worden op een niveau dat ik kan meepraten”, zei een huisarts tijdens de workshop.

Eigen agenda

Cynisch genoeg gaat de overdracht heel goed als patiënten terminaal worden, aldus Guido Adriaansens, huisarts in Beuningen. Hij was voor het moment dat hij in de workshop moest optreden door de medisch specialist uitgenodigd om bij een multidisciplinair overleg van een oncologische patiënt aan te schuiven. “Dat getuigt er niet van dat je als professioneel partner wordt beschouwd. Net alsof je als huisarts zelf geen agenda hebt”, aldus Adriaansens. Bovendien zou hij zijn informatie liever met de patiënt samen inbrengen bij de hoofdbehandelaar dan in een tumorwerkgroep.

Vangnet

Van echt samenwerken is nu nog geen sprake. Er zou rondom de patiënt een veilig vangnet gecreëerd moeten worden waarin de integrale eerstelijnszorg, de specialistische behandeling, de zorg thuis en vragen omtrent werk, welzijn en zingeving  door een coördinator in een individueel zorgplan gegoten worden.   

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.