Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 2-3/2018

Open Access 06-02-2018 | Editorial

Onbegrepen

Auteur: dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 2-3/2018

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Er is al veel bekend over klachten en ziekten, maar nog méér lijken we níet te weten. Dat merkt ook de patiënt, die zich steeds vaker in het ‘alternatieve’ circuit lijkt te begeven. Zo kreeg ik laatst het verzoek van een patiënt om het chromosoom dat verantwoordelijk was voor zijn teruggekeerd prostaatkanker middels onderzoek aan te wijzen, zodat zijn acupuncturist dit chromosoom met naalden kon uitschakelen en de ziekte kon bedwingen. Maar al te vaak leidt een beetje kennis tot overschatting van onze therapeutische mogelijkheden. Dit heet in het psychologenjargon het Dunning-Kruger-effect. Google maar even; een heel interessant psychologisch fenomeen waarbij we, na wat gegoogel, ons al gauw een expert wanen in een ons onbekend vakgebied. Nadat we er dan wat meer over leren, begint dit zelfvertrouwen te verminderen, om pas weer toe te nemen als we jaren van ervaring, vaak met schade en schande, achter ons hebben. Dit geldt ook voor vage klachten. Met name die van pijn. ‘Vaag’ is natuurlijk relatief. Zo wist ook Carnett al in 1926 de oorzaak van buikklachten te herleiden naar zenuwbeknelling in de thoraxmusculatuur. Rasenberg et al. herinneren ons aan deze oude wijsheid, die na een korte ‘google’ al op veel plekken helder wordt uitgelegd. Misschien moeten we ons als dokters niet te snel neerleggen bij vage klachten en gewoon even googelen. Naar ACNES bijvoorbeeld. Voorkomt een hoop onnodig leed. Mede dankzij artikelen als van Rasenberg et al.
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Onbegrepen
Auteur
dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
06-02-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 2-3/2018
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-018-0198-3

Andere artikelen Uitgave 2-3/2018

Tijdschrift voor Urologie 2-3/2018 Naar de uitgave