Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 11/2014

01-11-2014 | Feedback post

Onbeantwoorde vraag over INR-waardes

Ken tijdig voor behandeling de juiste waarde!

Auteur: prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 11/2014

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

‘Geachte mevrouw Abraham-Inpijn, In onze kliniek is sinds enkele jaren een meneer onder behandeling geboren in 1936. Hij gebruikt o.a. fenprocoumon en staat hiervoor onder controle bij de trombosedienst. De cardioloog heeft in eerste instantie laten weten dat wij meneer mogen behandelen als zijn INRwaarde tussen de 3,0 en 4,0 ligt. Met meneer is afgesproken dat hij als hij een afspraak in onze kliniek heeft, op de maandag in de week waarin hij de afspraak heeft zijn INR-waarde laat bepalen, waarna hij op woensdag een afspraak heeft. De laatste keer hebben wij meneer niet behandeld omdat zijn INR-waarde niet in het aangegeven gebied (tussen 3,0 en 4,0) lag, maar lager was: 2,8. Meneer geeft zelf ook aan dat zijn INR-waardes vaak schommelen.
Inmiddels hebben we tweemaal een brief van de cardioloog ontvangen. In de eerste brief schrijft deze geen enkel bezwaar tegen behandeling door studenten.
In de tweede brief schrijft dezelfde cardioloog dat het hem verbaast dat wij deze patiënt een behandeling hebben geweigerd. Hij schrijft: ‘Zoals u weet geldt: hoe lager de INR is des te dikker is het bloed. Dus ik zou u willen adviseren in het vervolg de behandeling beslist door te laten gaan bij een INR lager dan 4,0. Wel is er uiteraard sprake van een licht verhoogd bloedingsrisico aangezien de patiënt fenprocoumon gebruikt. Ik acht dat risico echter zeer klein. Uiteraard spreekt het voor zich dat u zelf uw conclusies dient te trekken, indien de behandelingen door de mondhygiënistes die bij u in opleiding zijn te vaak met te veel bloedverlies gepaard gaan’.
Meneer heeft nog 27 elementen, pockets van 4 en 5 mm in de molaarstreek. Wat we nu lastig vinden is dat aangegeven is dat de INR-waarde tussen de 3,0 en 4,0 moet liggen bij deze meneer, maar dat in een ander schrijven daar weer van afgeweken wordt. Ook is het mij niet helemaal duidelijk, in het geval van schommelende INR-waardes, hoeveel tijd er maximaal mag zitten tussen het bepalen van de waarde en het uitvoeren van een behandeling. Ik hoop dat ik ons dilemma duidelijk genoeg uiteen heb gezet en dat u een antwoord voor ons heeft.’
Metagegevens
Titel
Onbeantwoorde vraag over INR-waardes
Ken tijdig voor behandeling de juiste waarde!
Auteur
prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Publicatiedatum
01-11-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 11/2014
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-014-0131-8

Andere artikelen Uitgave 11/2014

Tandartspraktijk 11/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Gevraagd