Skip to main content
Top

12-06-2014 | Nieuws

Onaangekondigde visites, sancties en.....preventie

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het was afgelopen maand weer driemaal raak: de Inspectie voor de Gezondheidszorg sloot tandartspraktijken in Barendrecht, Echt-Susteren en Ridderkerk. Onaangekondigde visites door de Inspectie van Gezondheidszorg blijken nog steeds terechte, maar vervelende consequenties te hebben.

Tweemaal betrapt  

Op 12 mei moest een praktijk in Barendrecht opnieuw sluiten, omdat voor de tweede maal een basisarts 'betrapt' werd op het uitvoeren van tandheelkundige handelingen waartoe hij niet bevoegd was. Ook werd de sluiting van een tandartspraktijk in Echt-Susteren verlengd, onder andere omdat de WIP-richtlijn 'Infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk' niet gevolgd werd en men niet bevoegd was om röntgenapparatuur te gebruiken. 

 

Op 27 mei tenslotte werd een tandarts in Ridderkerk door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gesommeerd de praktijk te sluiten. Op 22 mei had de IGZ namelijk geconstateerd dat niet voldaan werd aan de Kernenergiewet en dat de WIP-richtlijn voor hygiëne onvoldoende in acht genomen werd. Ook trof de inspectie in de praktijk een groot aantal verlopen (steriele) materialen aan. De tandarts werd genoodzaakt te stoppen met verlenen van tandheelkundige zorg en mag de praktijk weer openen als naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg geleverd kan worden. Een trieste 'score' van slechts één maand....  

 

Bij deze sancties valt op dat er vooral onduidelijkheid bestaat over de taakherschikking.
Buitenlandse tandartsen en tandtechnici die niet geregistreerd staan in het BIG-register, verrichten nogal eens voorbehouden handelingen zoals verdoven, extraheren en vullen. Overheid en beroepsorganisaties doen er alles aan om het 'schone imago' van de (tandheelkundige) zorg te bevorderen. 

 

 

De IGZ ZorgVeiligPrijs

Zo is er de IGZ ZorgVeiligPrijs die op juni op het IGZ Patiëntveiligheidscongres voor de zesde maal uitgereikt zal worden: een prijs voor het beste initiatief op het gebied van patiënt- en dienstveiligheid in de zorg om positieve prestaties op het gebied van patiëntveiligheid te belonen en de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Opvallend echter, dat op de lijst van genomineerden tot nu toe geen tandheelkundige praktijken vookomen.....Onwetendheid, desinteresse? 

Visitaties NMT

Hoe dan ook, de NMT gaat ook in 2015 weer visitaties door en met tandheelkundige professionals organiseren, waarbij essentiële praktische zaken rond de (hygiënische) praktijkvoering aan de orde komen, een must voor elke tandarts die zijn eigen handelen wil evalueren. 

 

Bronnen: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NMT 

 

Verwante literatuur: 'Infectiepreventie van A tot Z'

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.