Skip to main content
Top

2005 | Boek

Omgaan met hechtingsproblemen

Auteur: Pieternel Dijkstra

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Liefde is het mooiste wat er is. Toch gaat "houden van" lang niet altijd vanzelf. Liefde geven en nemen kan behoorlijk wat problemen opleveren. Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je gevoelens te delen of last hebben van bindings– of verlatingsangst. Dergelijke hechtingsproblemen kunnen je leven flink verzieken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je relatie op de klippen loopt, ook al houd je nog zoveel van je partner. In Omgaan met hechtingsproblemen geeft Pieternel Dijkstra inzicht in de oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van hechtingsproblemen. Wat is "hechten" eigenlijk? Op welke manieren kun je dat doen? Wat is de rol van jeugdervaringen? Wat zijn de gevolgen van hechtingsproblemen voor je relatie en je zelfbeeld? En natuurlijk: wat is de beste behandeling? Gelukkig kun je ook zelf veel aan hechtingsproblemen doen. Op deze zelfhulptechnieken gaat het boek eveneens in. Omgaan met hechtingsproblemen verschijnt in de reeks Van A tot ggZ.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Abstract
Bert (35) heeft al een tijdlang geen relatie meer; Hij voelt zieh daar wel prettig bij. Bert gaat namelijk graag zijn eigen gang en hecht veel waarde aan zijn onafhankelijkheid. Toch is ook Bert wel eens verliefd geweest en heeft ook hij in het verleden relaties gehad Maar die waren nooit een lang leven beschoren. Zijn ex-vriendinnen klaagden altijd over hetzelfde- hij was zo gesloten en afstandelijk. Ze drongen aan op ‘praten’ en wilden samen dingen doen. Bert vond dat verve-lend ‘Wat een gezeur, laat me toch!‘ dacht hij dan. Daardoor ontston-den vaak spanningen en ervoer Bert de relatie al snel als benauwend. Maakte hij het uit, dan was dat voor Bert vaak een grote opluchting. Bert denkt wel eens: ‘Ik ben gewoon niet geschikt voor een relatie.’
Pieternel Dijkstra
2. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
Abstract
De gehechtheidstheorie gaat ervan uit dat de manier waarop volwasse-nen precies met liefde en intimiteit omgaan - kortom: welke hech-tingsstijl ze ontwikkelen - voor een belangrijk deel bepaald wordt door de manier waarop hun ouders in dejaren na hun geboorte reageerden op hun behoeftes als kind.
Pieternel Dijkstra
3. Het beloop van de kwaal in de toekomst
Abstract
Hechtingsproblemen veranderen niet vanzelf. Sterker nog: gebeurt er niks, dan hebben patronen de neiging om (nog) hardnekkiger te worden. Waarom?
Pieternel Dijkstra
4. De gevolgen van hechtingsproblemen voor de relatie
Abstract
Hechtingsproblemen, zoals verlatingsangst of angst voor intimiteit, kunnen grote gevolgen hebben voor de relatie. In het algemeen kan gesteld worden dat het voor vrouwen, willen ze tevreden zijn over hun relatie, belangrijk is dat ze een man hebben die zich goed voelt bij intimiteit en verbondenheid. Voor mannen is het, willen ze tevreden zijn over hun relatie, juist belangrijk dat ze een vrouw hebben die niet te onzeker is en te bang om verlaten te worden. Verlatingsangst en het vermijden van intimiteit omdat mensen er bang voor zijn (bindings-angst) of simpelweg omdat ze er weinig behoefte aan hebben, kan de volgende problemen veroorzaken.
Pieternel Dijkstra
5. Welke behandelingen bestaan er?
Abstract
Hechtingsproblemen zijn niet alleen persoonlijke problemen van degene die ze ervaart, maar ook relatieproblemen. Zoals we in het vorige hoofdstuk hebben besproken, kunnen ze bijvoorbeeld leiden tot een negatieve manier van communiceren en seksuele problemen. Bovendien kan de partner hechtingsproblemen opwekken, versterken of instandhouden. Door bijvoorbeeld heel sussend te reageren op ziekelijk jaloers gedrag verdwijnt het wel eventjes, maar het komt steeds weer terug. Vaak ontstaan problemen ook omdat partners er andere ideeën op na houden over de grenzen van hun relatie. De één vindt bijvoorbeeld dat je best mag kijken als er een aantrekkelijk persoon op straat langsloopt, de ander niet. Vaak worden dergelijke grenzen niet uitgesproken of denkt men, om de partner tevreden te houden, dat iets ‘moet kunnen’ terwijl men dat anders voelt. Kortom, het kan verstandig zijn om als stel samen in therapie te gaan.
Pieternel Dijkstra
6. Wat je direct zelf kunt doen
Abstract
Je hoeft niet per se in therapie om hechtingsproblemen aan te pakken. Er zijn ook dingen die je direct zelf kunt doen. De volgende adviezen kunnen je helpen.
Pieternel Dijkstra
Nawerk
Meer informatie
Titel
Omgaan met hechtingsproblemen
Auteur
Pieternel Dijkstra
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7113-6
Print ISBN
978-90-313-4622-6
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7113-6