Skip to main content
Top

2007 | hbo | Boek

Omgaan met een seksueel probleem

Auteur: Jacques van Lankveld

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Seks gaat niet altijd vanzelf, ook niet binnen een relatie. Veel mensen lopen dan ook ergens in hun leven tegen seksuele problemen aan. Soms is er een lichamelijke oorzaak aan te wijzen, maar vaak ligt er een psychisch probleem aan ten grondslag. Ook kan er sprake zijn van een combinatie van beide.In Omgaan met een seksueel probleem worden mogelijke seksuele problemen voor mannen en vrouwen afzonderlijk op een rij gezet. Per probleem worden lichamelijke en psychische oorzaken beschreven. De auteur laat zien dat wat de een als een probleem ervaart, voor een ander aanvaardbaar kan zijn. Maar wanneer er in de praktijk weinig terechtkomt van wat je verwacht te kunnen beleven, is er sprake van een seksueel probleem.Omgaan met een seksueel probleem geeft je inzicht in je eigen seksualiteit en laat zien wat je aan seksuele problemen kunt doen. Misschien heb je genoeg aan de informatie en de praktische tips uit dit zelfhulpboek om (weer) een aanvaardbaar seksueel leven te realiseren. Voor wie toch liever een externe deskundige raadpleegt, beschrijft de auteur verschillende vormen van hulp die je bij een psycholoog-seksuoloog of een arts-seksuoloog kunt krijgen.Omgaan met een seksueel probleem vormt zo een waardevol kompas om je weg te vinden in de professionele seksuele hulpverlening.Omgaan met een seksueel probleem verschijnt in de reeks Van A tot ggZ.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er?
Abstract
Peter heeft een erectieprobleem
Peter heeft geen goede erecties meer bij seksueel contact met een partner sinds de laatste jaren van zijn huwelijk. Zes jaar geleden eindigde dat in een scheiding. Daarna had hij enkele nieuwe relaties waarin hij de eerste weken wel goede erecties kreeg. Hij kon toen de erectie ook gewoon vasthouden tijdens het vrijen en tijdens de gemeenschap. In de tijd daarna werd het snel minder en dat is zo gebleven. Hij kan momenteel nog steeds masturberen met een goede erectie en klaarkomen is dan ook mogelijk, maar masturberen gaat niet goed met zijn vriendin erbij. Dan is zijn erectie niet voldoende. Hij heeft regelmatig een prima erectie als hij wakker wordt en de huisarts heeft hem dan ook verteld dat hij gelukkig geen lichamelijke kwalen heeft die het hem op seksueel gebied moeilijker kunnen maken. Hij wordt naar een seksuoloog verwezen om te onderzoeken waarom het telkens mis gaat als hij probeert te vrijen met een vriendin.
Jacques van Lankveld
2. Welke seksuele problemen kunnen vrouwen hebben?
Abstract
Weinig of geen zin in seks is het seksuele probleem dat bij vrouwen het meeste voorkomt. Het bijzondere hiervan is dat het vaak meer het probleem van de partner is dan van de vrouw zelf. De vrouw-zonder-zin-in-seks hoeft daar namelijk zelf niet zo’n last van te hebben.
Jacques van Lankveld
3. Welke seksuele problemen zijn er bij mannen?
Abstract
Geen zin in seks komt bij mannen, volgens het maar heel beperkte onderzoek dat ernaar is gedaan, minder vaak voor dan bij vrouwen. Desondanks kan het een erg storend probleem zijn. Het kan je relatie behoorlijk onder druk zetten. Het past niet bij het beeld dat mannen van zichzelf hebben en ook niet bij het gangbare beeld in de samenleving dat mannen ‘altijd zin hebben in seks en onmiddellijk in staat zijn tot seksuele activiteit’. Het kan daarom ook erg negatieve gevolgen hebben voor je gevoel van eigenwaarde, als je geen zin in seks hebt. Je schiet dan voor je gevoel immers als man tekort vergeleken met andere mannen.
Jacques van Lankveld
4. Als je niet één, maar twee of meer seksuele problemen hebt
Abstract
Mannen hebben nogal eens last van zowel een erectieprobleem als een probleem met klaarkomen. Het komt voor dat het, in combinatie met een erectieprobleem, niet lukt om een zaadlozing op te wekken of dat de zaadlozing veel te snel komt. Bij de eerste combinatie kan er sprake zijn van te weinig seksuele opwinding om een stijve penis te krijgen. Het kan ook moeilijk zijn om een niveau van opwinding te bereiken dat voldoende hoog is om de orgasmereflex op te wekken.
Jacques van Lankveld
5. Hoe weet ik of ik een serieus seksueel probleem heb?
Abstract
Elke seksuoloog moet vertrouwen op wat de cliënt zegt over zijn of haar seksueel probleem. De seksuoloog is er immers nooit bij in de situatie waarin het probleem zich in het dagelijks leven van de cliënt afspeelt. Bovendien is het niet mogelijk om met behulp van bepaalde ‘objectieve’ onderzoekstechnieken definitief te bepalen of er wel en geen seksueel probleem bestaat. Een seksueel overdraagbare aandoening kan met lichamelijk onderzoek en laboratoriumtests objectief worden vastgesteld, maar een seksueel probleem niet. Dat komt omdat een seksueel probleem wel altijd een psychische/emotionele kant heeft, maar niet altijd te maken heeft met een lichamelijke ziekte. Hieronder wordt dat toegelicht met enkele voorbeelden. Het eerste is van een man die op lichamelijk gebied niet goed seksueel functioneert, maar die dat niet persoonlijk als een seksueel probleem ervaart.
Jacques van Lankveld
6. Oorzaken van een seksueel probleem en waarom het niet ophoudt
Abstract
Er zijn erg veel lichamelijke factoren die invloed hebben op de seksualiteit. Dat is goed te begrijpen als je je realiseert dat diverse lichaamssystemen betrokken zijn bij opwinding en orgasme. Dat zijn onder meer het skelet en het spierstelsel, het hart-en-vaatstelsel, het zenuwstelsel en het hormonale systeem. Ziekten of verstoringen van deze lichaamssystemen kunnen dan ook direct invloed hebben op het seksueel functioneren. Medicijnen en andere medische behandelingen hebben soms ook (anti)seksuele bijwerkingen, omdat ze, behalve de bedoelde werking, ook onbedoelde effecten op deze systemen uitoefenen.
Jacques van Lankveld
7. Hulp bij een seksueel probleem
Abstract
De voornaamste reden waarom je dit boekje leest is wellicht dat je zelf een seksueel probleem hebt waar je van af wilt komen. Er zijn allerlei redenen om dat te willen. Op enkele daarvan wordt in dit hoofdstuk allereerst ingegaan. Daarna volgt een overzicht van de verschillende vormen van hulp die je voor je seksuele probleem kunt krijgen.
Jacques van Lankveld
Nawerk
Meer informatie
Titel
Omgaan met een seksueel probleem
Auteur
Jacques van Lankveld
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6414-5
Print ISBN
978-90-313-5067-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6414-5