Skip to main content
Top

07-05-2014 | Nieuws

Oefentherapie vermindert pijn bij knieartrose

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Afgelopen maandag promoveerde fysiotherapeut Jesper Knoop op het onderzoek ‘Knee joint instability and exercise therapy in patients with osteoarthritis of the knee’ bij VU medisch centrum.

Oefentherapie met stabiliteitstraining voor patiënten met knieartrose heeft geen meerwaarde ten opzichte van oefentherapie zonder deze oefeningen. Beide therapieën zijn even effectief in het bestrijden van onder andere pijn en knie-instabiliteit. Dit concludeert fysiotherapeut Jesper Knoop van Reade die beide therapieën vergeleek. Bovendien kunnen door training van de bovenbeenspieren, knievervangende operaties in sommige gevallen mogelijk worden uitgesteld. Knoop promoveert op 28 april bij VU medisch centrum.

 

Artrose van de knie is een veelvoorkomende reumatische aandoening die een grote impact heeft op het dagelijks leven van patiënten. Naast de bekende symptomen pijn, stijfheid en beperkingen in functioneren blijkt uit het onderzoek van Jesper Knoop dat ook instabiliteit ‒ het gevoel dat de knie doorzakt of geen steun biedt ‒ een belangrijke klacht is. Verzwakte bovenbeenspieren lijken hierbij een grote rol te spelen.

 

Knoop onderzocht de effectiviteit van een programma dat naast de normale spierversterkende en functionele oefeningen ook stabiliteitsoefeningen bevat. Hij testte het programma bij een groep van 159 patiënten met knieartrose die werden behandeld bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie. Het bleek dat stabiliteitstraining geen meerwaarde heeft, maar dat beide programma’s wel voor grote verbeteringen in kniepijn, beperkingen in functioneren en kniestabiliteit zorgen. De oefentherapie blijkt ook te werken bij patiënten met een vergevorderd stadium van knieartrose. Hiermee kan mogelijk een knievervangende operatie bij deze patiënten worden uitgesteld.

 

Het onderzoek van Knoop suggereert ten slotte dat het versterken van de bovenbeenspieren erg belangrijk is bij de behandeling van knieartrose. Toekomstig onderzoek moet dit beter bestuderen om de oefentherapie te optimaliseren.

 

Bron: VUmc
Beeld: Thinkstock

 

Tip

Op donderdag 18 september 2014 vindt het symposium De Knie plaats. Met aandacht voor:

 • Casus ‘Acute knie’ met zaal: ‘Hoe pakt u dit aan’ – Robert van Cingel
 • Evidence-based statement: Knie: acute letsels; Diagnostiek en aanbevelingen voor behandeling – Frans Brooijmans
 • Casus ‘Voorste kruisband’ – Robert van Cingel
 • Statement Voorste kruisband – Nicky van Melick
 • Praktische vertaalslag met panel – Wim Hullegie, Ton Lenssen, Nicky van Melick en Camille Neeter

 

Accreditatie
Het symposium is geaccrediteerd met 5 punten voor de registers algemeen en sport.

 

Ga voor meer informatie over het congres, het programmaoverzicht en om u in te schrijven naar symposium De Knie. En lees ook het boek Onderzoek en behandeling van de knie door K. van Nugteren, D. Winkel.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Manuele therapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail