Skip to main content
Top

2019 | Boek

Oefenprogramma's voor de knie

Deel 2: het patellofemorale gewricht

Redacteuren: Patty Joldersma, Koos van Nugteren

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Orthopedische Casuïstiek

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Dit boek beschrijft en illustreert oefenprogramma’s die kunnen worden gegeven bij veelvoorkomende aandoeningen van het patellofemorale gewricht. De oefeningen kunnen, eventueel in aangepaste vorm ook gebruikt worden als huiswerkoefeningen.

Het boek bevat meer dan 250 illustraties.

Van iedere aandoening wordt een voorbeeldcasus beschreven met daarbij de symptomen en belangrijkste bevindingen van het functieonderzoek. Zo wordt duidelijk hoe de aandoening is te herkennen. De juiste uitvoering van het functieonderzoek en de toegevoegde tests zijn achterin het boek te raadplegen in vijf rijk geïllustreerde bijlagen.

(Sport)fysiotherapeuten, kinesitherapeuten en oefentherapeuten kunnen ‘Oefenprogramma’s voor knieaandoeningen, patellofemorale gewricht’ gebruiken om hun kennis op te frissen. Daarnaast is het een naslagwerk om passende knieoefeningen voor patiënten te vinden. Door de overzichtelijke opbouw is het boek bovendien geschikt als leerboek voor opleidingsdoeleinden.

Dit is uitgave 29 van de serie ‘Orthopedische Casuïstiek’. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuw deel in deze serie. De serie is ook online beschikbaar op abonnementsbasis.

Het voorgaande boek uit de serie van ‘Orthopedische casuïstiek’ was getiteld: Oefenprogramma’s voor knieaandoeningen, deel 1: tibiofemorale gewricht. Samen met dit voorgaande boek bevatten de twee boeken een waardevolle verzameling oefeningen die kunnen worden gebruikt bij aandoeningen van het kniegewricht voor de minder mobiele oudere tot en met de actieve topsporter.

Deze uitgave in de serie ‘Orthopedische Casuïstiek’ is geschreven onder redactie van Patty Joldersma (sportfysiotherapeut en fitnesstrainer) en Koos van Nugteren (fysiotherapeut).

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Inleiding
Samenvatting
Hoofdstuk 1 beschrijft hoe het boek is opgebouwd. Verder vermeldt het hoofdstuk verschillende aandoeningen die patellofemorale pijn kunnen veroorzaken en waar deze aandoeningen in het boek te vinden zijn.
Patty Joldersma, Koos van Nugteren
2. Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)
Samenvatting
Een 21-jarige vrouw heeft al twee jaar last van anterieure kniepijn tijdens het hardlopen. Rust helpt goed, maar als zij weer begint met sporten, ontstaan steeds weer dezelfde klachten. Hoofdstuk 2 begint met het verhaal van deze patiënte en hoe zij uiteindelijk door de fysiotherapeut wordt onderzocht. Vervolgens worden de bevindingen bij het onderzoek beschreven. De symptomatologie is die van een klassiek patellofemoraal pijnsyndroom. Het hoofdstuk beschrijft verder het fenomeen malalignment, evenals het verschijnsel dynamische knievalgus en de gevolgen hiervan voor patiënten met patellofemorale pijn. Ten slotte komen ook de talrijke therapeutische mogelijkheden ter sprake en de kans op succes van de behandeling.
Patty Joldersma
3. Patellofemoraal pijnsyndroom: oefenprogramma
Samenvatting
Hoofdstuk 3 beschrijft en illustreert een uitgebreid oefenprogramma dat gebruikt kan worden bij de behandeling van het patellofemorale pijnsyndroom. Het hoofdstuk bevat meer dan dertig afbeeldingen van oefeningen.
Patty Joldersma
4. Patella-instabiliteit
Samenvatting
Een 17-jarige vrouw zakt op het hockeyveld plotseling door haar knie en valt op de grond. Ze kan haar knie niet meer volledig belasten. Ze herstelt maar recidiveert verschillende keren. Dit hoofdstuk begint met het verhaal van deze patiënte en hoe zij drie weken na het laatste trauma door de fysiotherapeut wordt onderzocht. Vervolgens worden de bevindingen van het onderzoek beschreven. De symptomatologie is die van een klassieke patella-instabiliteit. De bespreking gaat dieper in op de oorzaken, complicaties, risicofactoren en de behandeling van patella-instabiliteit.
Patty Joldersma
5. Patellofemorale instabiliteit: oefenprogramma
Samenvatting
Hoofdstuk 5 beschrijft en illustreert een oefenprogramma dat gebruikt kan worden bij de behandeling van patellofemorale instabiliteit. Het hoofdstuk bevat twintig illustraties.
Patty Joldersma
6. Patellofemorale artrose
Samenvatting
Een 62-jarige vrouw krijgt in de loop van enkele jaren steeds vaker last van haar knie. De pijn wordt steeds gevoeld aan de voorzijde, vooral na belastende activiteiten. Hoofdstuk 6 begint met het verhaal van deze patiënte, gevolgd door de bevindingen van het onderzoek bij de fysiotherapeut. De symptomatologie is die van een klassieke patellofemorale artrose. De bespreking gaat dieper in op de oorzaken, risicofactoren en therapie van deze aandoening, die vooral bij de wat oudere patiënt voorkomt.
Patty Joldersma
7. Patellofemorale artrose: oefenprogramma
Samenvatting
Hoofdstuk 7 beschrijft en illustreert een oefenprogramma dat gebruikt kan worden bij de behandeling van patellofemorale artrose.
Patty Joldersma
8. Stabiliteitstraining: oefenprogramma
Samenvatting
Hoofdstuk 8 beschrijft en illustreert een uitgebreid oefenprogramma ter verbetering van de stabiliteit van het kniegewricht. Allerlei methoden worden getoond waarmee de moeilijkheidsgraad van de oefeningen kan worden verhoogd. Het oefenprogramma kan worden gebruikt in de revalidatie van allerlei knieaandoeningen waarbij de stabiliteit van het gewricht is verminderd. Ook tibiofemorale aandoeningen zoals (kruis)bandlaesies komen hiervoor in aanmerking. Het hoofdstuk bevat bijna honderd illustraties.
Patty Joldersma
9. Heupspierversterking: oefenprogramma
Samenvatting
Hoofdstuk 9 beschrijft en illustreert een uitgebreid oefenprogramma ter versterking van de heupspieren. Bij diverse knieaandoeningen zijn de heupspieren vaak verzwakt. Het hoofdstuk toont welke oefeningen vooral de m. gluteus medius en welke vooral de m. gluteus maximus versterken. Er worden tevens mogelijkheden getoond waarmee de moeilijkheidsgraad van de oefeningen kan worden aangepast. Het oefenprogramma kan worden gebruikt in de revalidatie van patellofemorale en tibiofemorale knieaandoeningen, zoals het patellofemorale pijnsyndroom, de voorstekruisbandruptuur, het iliotibiaal frictiesyndroom en artrose. Het hoofdstuk bevat 36 illustraties.
Patty Joldersma
10. Plyometrie: oefenprogramma
Samenvatting
Hoofdstuk 10 beschrijft en illustreert plyometrische oefeningen die toegepast worden in het laatste stadium van de revalidatie, en alleen als de patiënt weer een explosieve sport wil gaan beoefenen. Ook in geval van revalidatie van tibiofemorale aandoeningen, zoals een kruisbandlaesie, worden deze oefeningen gegeven voordat de sporter weer het sportveld betreedt.
Patty Joldersma
Nawerk
Meer informatie
Titel
Oefenprogramma's voor de knie
Redacteuren
Patty Joldersma
Koos van Nugteren
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-2239-8
Print ISBN
978-90-368-2238-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2239-8