Skip to main content
Top

2018 | Boek

Oefenprogramma's voor de knie

Deel 1: het tibiofemorale gewricht

Redacteuren: Patty Joldersma, Koos van Nugteren

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Orthopedische Casuïstiek

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Dit boek beschrijft en illustreert oefenprogramma’s voor de behandeling van de meest voorkomende vormen van kniepathologie in het tibiofemorale gewricht. (Sport)fysiotherapeuten, kinesitherapeuten en oefentherapeuten kunnen er hun kennis mee opfrissen, of er passende knieoefeningen voor patiënten in vinden. Door de overzichtelijke opbouw is het boek bovendien erg geschikt als leerboek voor aankomende professionals.

Oefenprogramma’s voor knieaandoeningen beschrijft van iedere aandoening een voorbeeldcasus met daarbij de symptomen en de belangrijkste bevindingen van het functieonderzoek. Zo wordt duidelijk hoe de aandoening te herkennen is. Vervolgens leest u de meest actuele informatie over de aandoening en algemene informatie over de behandeling. Ten slotte wordt een oefenprogramma beschreven. De oefeningen kunnen, eventueel in aangepaste vorm, vaak ook gebruikt worden als huiswerkoefeningen voor patiënten. Achterin het boek staan vier bijlagen over de juiste uitvoering van het functieonderzoek en de toegevoegde tests. Het boek bevat 428 illustraties.

Dit is uitgave 28 van de serie Orthopedische Casuïstiek. Tweemaal per jaar verschijnt er een nieuw deel in deze serie. De serie is ook online beschikbaar op abonnementsbasis. Dit deel is geschreven onder redactie van Patty Joldersma (sportfysiotherapeut en fitnesstrainer) en Koos van Nugteren (fysiotherapeut).

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Inleiding
Samenvatting
De inleiding beschrijft de opbouw van het boek. Daarnaast beschrijft de inleiding de basisprincipes en de voor- en nadelen van open- en geslotenketenoefeningen, en wordt speciale aandacht besteed aan verschillende vormen van kniebuigingen (squats). Ten slotte toont de laatste paragraaf hoe oefeningen kunnen worden verzwaard en opgebouwd. De basisprincipes van de oefentherapie worden toegepast in de hoofdstukken waarin de oefenprogramma’s beschreven staan.
Patty Joldersma, Koos van Nugteren
2. Voorstekruisbandletsel
Samenvatting
Een 18-jarige vrouw scheurt de voorste kruisband tijdens het skiën. Hoofdstuk 2 begint met het verhaal van deze patiënte en hoe zij drie weken na het ongeval hiervoor door de fysiotherapeut onderzocht wordt. Vervolgens beschrijft het hoofdstuk de bevindingen bij het onderzoek, drie weken na het trauma. De symptomatologie is die van een ‘klassieke’ patiënt met een voorstekruisbandletsel. De bespreking na de patiëntencasus gaat dieper in op het voorstekruisbandletsel: de anatomie en functie van de kruisbanden worden beschreven evenals het ongevalmechanisme van het voorstekruisbandletsel. De zogeheten dynamische knievalgus blijkt hierbij een grote rol te spelen. Ten slotte wordt uitgebreid aandacht besteed aan de conservatieve en operatieve therapie.
Patty Joldersma, Koos van Nugteren
3. Oefenprogramma na voorstekruisbandletsel
Samenvatting
Hoofdstuk 3 beschrijft en illustreert een uitgebreid oefenprogramma dat gebruikt kan worden bij de conservatieve behandeling van het voorstekruisbandletsel. Het hoofdstuk bevat meer dan 130 afbeeldingen van oefeningen.
Patty Joldersma
4. Het mediaal collateraal ligamentletsel
Samenvatting
Een 23-jarige ijshockeyer scheurt tijdens een wedstrijd het mediale collaterale ligament van de knie. Hoofdstuk 4 begint met het verhaal van deze patiënt en hoe hij drie weken later hiervoor door de fysiotherapeut onderzocht wordt. Vervolgens beschrijft het hoofdstuk de bevindingen bij het onderzoek drie weken na het trauma. De symptomatologie is die van een ‘klassiek’ mediaal ligamentletsel. De bespreking na de patiëntencasus gaat dieper in op het mediale ligamentletsel. De anatomie en functie van de mediale band worden besproken evenals het ongevalmechanisme. Ten slotte wordt aandacht besteed aan de conservatieve therapie: oefeningen spelen hierin de belangrijkste rol.
Patty Joldersma
5. Oefenprogramma mcl-laesie
Samenvatting
Hoofdstuk 5 beschrijft en illustreert een uitgebreid oefenprogramma dat gebruikt kan worden bij de conservatieve behandeling van het mediale ligamentletsel (mcl-laesie). Het hoofdstuk bevat meer dan 80 afbeeldingen van oefeningen.
Patty Joldersma
6. Meniscuslaesie
Samenvatting
Een 21-jarige voetballer scheurt tijdens een duel met de tegenstander de meniscus. Het is een klein letsel dat na weken nog steeds problemen oplevert. Hoofdstuk 6 begint met het verhaal van deze patiënt en hoe hij na vier weken door de fysiotherapeut wordt onderzocht. Vervolgens beschrijft het hoofdstuk de bevindingen bij het onderzoek, vier weken na het trauma. De symptomatologie is die van een ‘klassieke’ patiënt met een klein mediaal meniscusletsel. De bespreking na de patiëntencasus gaat dieper in op de meniscuslaesie. Anatomie en functie van de menisci worden beschreven evenals het ongevalmechanisme. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een traumatisch letsel bij jonge mensen en degeneratieve letsels bij ouderen. Ten slotte wordt uitgebreid aandacht besteed aan de conservatieve en operatieve therapie.
Patty Joldersma
7. Oefenprogramma meniscuslaesie
Samenvatting
Hoofdstuk 7 beschrijft en illustreert een uitgebreid oefenprogramma dat gebruikt kan worden bij de conservatieve behandeling van een meniscuslaesie. Het hoofdstuk bevat ruim 70 afbeeldingen van oefeningen.
Patty Joldersma
8. Gonartrose
Samenvatting
Een 73-jarige vrouw krijgt geleidelijk steeds meer knieklachten. Er blijkt sprake te zijn van een beginnende artrose. Hoofdstuk 8 begint met het verhaal van deze patiënte en hoe zij hiervoor door de fysiotherapeut onderzocht wordt. Vervolgens beschrijft het hoofdstuk de bevindingen bij het onderzoek. De symptomatologie is die van een ‘klassieke’ patiënt met een knieartrose. De bespreking na de patiëntencasus gaat dieper in op artrose van de knie. Verder wordt uitgebreid aandacht besteed aan de therapeutische mogelijkheden voor deze chronische aandoening.
Patty Joldersma
9. Oefenprogramma knieartrose
Samenvatting
Hoofdstuk 9 beschrijft en illustreert een uitgebreid oefenprogramma dat gebruikt kan worden bij de conservatieve behandeling van knieartrose. Het hoofdstuk bevat ruim 60 afbeeldingen van oefeningen.
Patty Joldersma
Nawerk
Meer informatie
Titel
Oefenprogramma's voor de knie
Redacteuren
Patty Joldersma
Koos van Nugteren
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-2192-6
Print ISBN
978-90-368-2191-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2192-6