Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

Werken met groepen is uitdagend. Het vereist, naast kennis en ervaring, veel improvisatie en creativiteit van de begeleiders om de juiste interventies te plegen. Oefeningenboek voor groepen beschrijft honderdvijftig kortdurende oefeningen. Via een zoeksysteem kan eenvoudig die oefening gekozen worden die het beste aansluit bij het doel, het proces, de cultuur en de sfeer van de groep op een bepaald moment. De indices achter in het boek en het zoeksysteem op de bijbehorende website helpen daarbij. De website bevat bovendien alle oefeningen en printbare versies van onder andere scoringslijsten, tekeningen en foto’s. Bij een aantal oefeningen is extra voorbeeldmateriaal opgenomen van rolomschrijvingen en situatieschetsen. Oefeningen met een ingesproken instructie zijn direct te gebruiken in de groep. Verder bevat de website muziek ter ondersteuning van een aantal oefeningen. Dit boek wil het werken met groepen eenvoudiger, effectiever en plezieriger maken.

Inhoudsopgave

Voorwerk

Deel I Algemeen

Voorwerk

1 Werken met oefeningen

Samenvatting
Kortdurende oefeningen kunnen gebruikt worden als warming-up of ter illustratie.
Lex Mulder, Herma Hagen, Wicky Voors

2 De keuze van een oefening

Samenvatting
Het uitkiezen van een kortdurende oefening is niet een blinde grabbel in de grote ton vol ‘leuke spelletjes’. Toch gaat het in de praktijk wel vaak zo dat je als begeleider kort voor een bijeenkomst een boekje doorbladert, of een idee vraagt aan een collega. Het kan zijn dat je er op die manier goed uitkomt, en intuïtief steeds een passende oefening weet te vinden. Om je te helpen bij het kiezen, hebben wij een zoeksysteem ontwikkeld. Het gaat er steeds om een oefening te vinden die de groep op dat moment nodig heeft.
Lex Mulder, Herma Hagen, Wicky Voors

Deel II Oefeningen

Voorwerk

3 Handleiding bij de oefeningen

Samenvatting
De in hoofdstuk 4 volgende 150 oefeningen worden alle op een gelijlevormige wijze beschreven. Aan de hand van een voorbeeld wordt dit geïllustreerd.
Lex Mulder, Herma Hagen, Wicky Voors

4 Beschrijving van de 150 oefeningen

Samenvatting
De inhoudsopgave van de oefeningen met hun doel vind je in index A
Lex Mulder, Herma Hagen, Wicky Voors

Nawerk

Meer informatie