Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikelen | Uitgave 2/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2010

Objectieve tegenoverdracht en werkalliantie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2010
Auteurs:
Floor Boekholt, Saskia Van Broeckhuysen-Kloth, Gijs Bloemsaat
Belangrijke opmerkingen
drs. f.d. boekholt, klinisch psycholoog, is werkzaam bij FPC 2Landen in Utrecht als hoofd behandelingdr. s.a.m. van broeckhuysen-kloth, klinisch psycholoog, is werkzaam bij Altrecht Psychosomatiek in Utrecht als klinisch psycholoog en senior onderzoeker.dr. j.g. bloemsaat, psycholoog, is werkzaam bij FPC Oldenkotte in Rekken als senior wetenschappelijk onderzoeker.
Correspondentieadres: F. Boekholt, Gansstraat 164, 3582 EP Utrecht.
Het onderzoek werd in het kader van haar opleiding tot klinisch psycholoog in het Sinai Centrum te Amersfoort uitgevoerd door de eerste auteur. De tweede en derde auteur begeleidden het onderzoek. Veel dank gaat uit naar de cliënten en behandelaars van het Sinai Centrum. Veel dank komt toe aan: dr. H. Schut, Universiteit Utrecht, voor het bedenken van de onderzoeksvraagstelling; dr. A. Hafkenscheid, Sinai Centrum, voor zijn adviezen aangaande de meetinstrumenten; mevrouw A. Cijsouw, Sinai Centrum, voor de invoer van de data.

Samenvatting

Wij onderzochten of en in hoeverre de bewustwording van therapeuten van hun ‘objectieve’ tegenoverdracht van invloed is op de door de cliënt ervaren werkalliantie. ‘Objectieve’ tegenoverdracht verwijst naar ongereflecteerde gevoelens van de therapeut die door de disfunctionele interpersoonlijke gedragingen van de cliënt worden opgeroepen. Objectieve tegenoverdracht werd gemeten met de Impact message inventory circumplex (IMI-C); cliënttevredenheid met de Session rating scale (SRS).In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek vulden de therapeuten in de experimentele groep de IMI-C in en kregen zij grafische feedback over hun scores, dit in tegenstelling tot de therapeuten in de controlegroep. Alle cliënten beoordeelden de werkalliantie na iedere sessie. Cliënten van therapeuten in de experimentele groep beoordeelden therapiesessies positiever dan cliënten van therapeuten in de controleconditie. Enige implicaties van deze resultaten worden besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2010 Naar de uitgave