Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2018 | Uitgave 9/2018

Tandartspraktijk 9/2018

Objectief kleurbepalen

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2018
Auteur:
Irmen de Vries
Belangrijke opmerkingen
Irmen de Vries is als tandtechnicus werkzaam bij Kwalident in Beilen. Hij is eLAB-instructeur bij cursuscentrum CUSP.

Samenvatting

Een van de moeilijkste onderdelen van het vervaardigen van een kroon, is de kleurbepaling. Een kleurring bestaat immers uit een beperkt aantal kleurstalen en daar is in de meeste gevallen dé exact passende kleur niet bij. Wanneer we de juiste (of dichtstbijzijnde) kleur hebben bepaald, staan we voor het volgende probleem: hoe communiceren we die kleur naar het lab. Die kan daar namelijk anders geïnterpreteerd worden dan hoe die door ons bepaald is. Bij het beschrijven van translucentie, mamelons, ontkalkingsvlekjes et cetera bestaat de kans dat de tandtechnicus deze anders interpreteert dan de tandarts. Bij communicatie met behulp van fotografie worden in veel gevallen de kleurstalen bij het na te maken element gehouden en lijkt dat een goede referentie te zijn. Dit kan echter door schaduwwerking en reflectie wel eens verkeerd uitpakken. Er ís een beter alternatief.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2018

Tandartspraktijk 9/2018 Naar de uitgave