Skip to main content
Top

28-01-2014 | Nieuws

Obesitas gaat vaak samen met chronische aandoeningen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een op de tien inwoners van ons land had in 2012 ernstig overgewicht. Zij hebben veel meer dan anderen suikerziekte type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Angst, depressie en een minder goede mentale gezondheid komen ook meer voor bij mensen met obesitas.

In 2012 had 30 procent van de bevolking van 4 jaar en ouder matig overgewicht. Daarnaast had 10 procent ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Deze aandelen zijn de afgelopen decennia gestaag opgelopen.

 

Mensen met obesitas hebben veel vaker suikerziekte

Ruim 13 procent van de mensen van 12 jaar of ouder met obesitas geeft aan suikerziekte type 2 te hebben. Dat is negen keer zo veel als bij mensen die niet te zwaar zijn (1,5 procent). Daarnaast komt onder mensen met obesitas ongeveer vier keer vaker hoge bloeddruk voor, en ongeveer drie keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Mensen met matig overgewicht hebben ook meer te maken met deze aandoeningen dan mensen zonder overgewicht, maar het verschil is minder groot.

 

 

 

Leeftijd verklaart deel van het verschil

De samenhangen komen deels voort uit verschillen in geslacht en met name leeftijd. Oudere mensen hebben zowel vaker overgewicht als vaker aandoeningen. Als hiermee rekening wordt gehouden, hebben mensen met obesitas echter nog altijd vijfenhalf keer zo vaak suikerziekte type 2 als mensen zonder overgewicht, drie keer vaker hoge bloeddruk en twee keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten.

 

Ook vaker minder goede mentale gezondheid

Het aandeel dat aangeeft wel eens angstige of depressieve gevoelens te hebben verschilt nauwelijks tussen mensen met matig overgewicht en mensen zonder overgewicht. Onder mensen met obesitas komt dit echter vaker voor. Ook komt een minder goede mentale gezondheid bij deze mensen vaker voor.

 

Bron: cbs.nl / Jan-Willem Bruggink

 

 

Tip

Volg op 12 februari de web-tv-uitzending De zin en onzin van beweegprogramma’s voor ouderen met prof. Erik Scherder en Ard Schenk. Deze web-tv is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is voor (proef)abonnees gratis te volgen. U kunt de uitzending ook buiten het abonnement bekijken. De kosten hiervoor zijn € 90,-. Via het aanmeldformulier kunt u aangeven welk tarief voor u van toepassing is.

 

Lees meer over obesitas in Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut, deel 1, hoofdstuk 21 Obesitas.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Hart-, vaat- en longfysiotherapie of Sportfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.