Skip to main content
main-content
Top

02-07-2013 | Nieuws

NVVE stelt leerstoel Kwaliteit van laatste levensfase en sterven in

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft een bijzondere leerstoel Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven in het AMC ingesteld. Deze wordt ingevuld door arts en gezondheidswetenschapper dr. Suzanne van de Vathorst.

De leerstoel wordt bewust ondergebracht bij de afdeling huisartsgeneeskunde van het AMC. 'De huisarts is in Nederland de arts die het meest betrokken is bij de zorg die in deze levensfase nodig is. Kwaliteit van sterven en de eigen keuze die mensen hierin maken, vormt hierop een nieuwe aanvulling', aldus de NVVE.

Verpleegkundig handelen

Van de Vathorst gaat het medisch en verpleegkundig handelen in de laatste levensfase te onderzoeken. Ook zal zij zich inzetten voor beter onderwijs aan artsen en verpleegkundigen. Van de Vathorst werkt momenteel bij de vakgroep Ethiek en Filosofie van het Erasmus MC. Ze is daar betrokken bij de commissie levenseinde. Ook was ze lid-ethicus van de Regionale Toetsingcommissie Euthanasie. Daarnaast is ze betrokken geweest bij de KNMG commissie die adviseerde over het levenseinde bij pasgeborenen met zeer ernstige afwijkingen. Er liggen volgens haar nog belangrijke vraagstukken zoals de spanning tussen de vrijheid van de arts om euthanasie te weigeren en de uitdrukkelijke wens van de patiënt om euthanasie (de goede dood) te krijgen.

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.