Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Original Paper | Uitgave 1/2015

Journal of Autism and Developmental Disorders 1/2015

Nutritional Status of Children with Autism Spectrum Disorders (ASDs): A Case–Control Study

Tijdschrift:
Journal of Autism and Developmental Disorders > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Salvador Marí-Bauset, Agustín Llopis-González, Itziar Zazpe-García, Amelia Marí-Sanchis, María Morales-Suárez-Varela

Abstract

Children with autism spectrum disorder (ASD) have problems of food selectivity, implying risks of nutritional deficiencies. The aim was to compare intakes of macro and micronutrients and body mass index in ASD and typically developing (TD) children. In a case–control study, 3-day food diaries and anthropometric measurements were completed for ASD (n = 40) and TD (n = 113) children (aged 6–10 years) living in the same area. Body mass indices were below the 5th percentile in 20 % of ASD versus 8.85 % of TD children. We found intakes were lower for fluoride (p = 0.017) and higher for vitamin E (p = 0.001). There was limited food variety and inadequacy of some intakes suggests that routine monitoring of ASD children should include assessment of their dietary habits, as well as anthropometric measurements.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Journal of Autism and Developmental Disorders 1/2015 Naar de uitgave