Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Forum | Uitgave 8/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2015

Nudging: een opinieverkenning onder gezondheidsprofessionals

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2015
Auteurs:
Emely de Vet, Floor Kroese, Thomas Schillemans, Denise de Ridder
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Emely de Vet, Leerstoelgroep Strategische Communicatie, Departement Maatschappijwetenschappen, Wageningen Universiteit, Postbus 8130, 6700 EW Wageningen, tel. 0317-486146; e-mail: emely.devet@wur.nl
Forum biedt onder meer plaats aan ingezonden commentaren en reacties, korte praktijkbijdragen, congresverslagen en boekbesprekingen. Aanwijzingen inzake lengte, opmaak en wijze van inzending (per e-mail) zijn verkrijgbaar bij het redactiesecretariaat. De redactie behoudt zich het recht voor om te redigeren en/of te bekorten.

Samenvatting

Het zingt steeds meer rond onder beleidsmakers en gezondheidsprofessionals: Nudging, een strategie voor gedragsbeïnvloeding waarbij gebruik wordt gemaakt van de impulsieve, automatische processen die mensen gebruiken om keuzes te maken. Een ‘nudge’ kan mensen een duwtje geven in de richting van verstandige, gezonde keuzes. Hoewel deze aanpak veelbelovend lijkt, stuit nudging ook op weerstand. In dit stuk bespreken we een inventarisatie van de meningen van gezondheidsprofessionals over nudging: hoe effectief, legitiem en haalbaar vinden zij nudges voor het bevorderen van gezond gedrag? Als in algemene termen over nudging wordt gesproken is men overwegend positief; specifieke voorbeelden van nudges blijken echter meer discussie op te leveren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2015 Naar de uitgave