Skip to main content
main-content
Top

07-09-2011 | Nieuws

NU’91 bekritiseert V&VN over tekenen convenant

In een Italiaans ziekenhuis krijgen verpleegkundigen 3.000 euro per jaar als zij hun handen goed wassen. Op die manier hoopt de kliniek infecties bij te vroeg geboren baby's tegen te gaan.

Het convenant werd gisteren gesloten en voorziet in extra middelen vanaf 2012. Zo is afgesproken 12.000 verpleegkundigen en verzorgenden extra aan te trekken. Verder komt er meer kwaliteit door extra scholing en neemt het aantal administratieve lasten af. Met dat laatste wordt het werk in de zorg volgens de betrokken partijen aantrekkelijker.

Gorrit Smit van NU’91 vraagt zich af waarom V&VN het convenant heeft ondertekend. “Misschien komt het wel door het volgende geniepige zinnetje: ‘Het is van belang dat zorginstellingen er aantoonbaar zorg voor dragen dat hun deskundigheid onderhouden en geborgd wordt’. Is dit een dealtje om iedereen in het veel te dure digitale portfolio (ook wel kwaliteitsregister genoemd, maar daar heeft het niks mee te maken) van V&VN te krijgen? Op een bedrag van 636 miljoen maakt een paar miljoen natuurlijk niet uit, maar voor V&VN een goudmijntje.”

V&VN wil niet inhoudelijk op de kritiek reageren. De beroepsorganisatie wil alleen kwijt dat zij in de toegezegde investeringen veel kansen ziet voor het vergroten van de deskundigheid in de langdurige zorg. ‘Dat is hard nodig met een groeiend aantal ouderen met dikwijls meerdere aandoeningen. De huidige afspraken geven ruimte voor meer (en nieuwe) gediplomeerde verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en meer ruimte en geld voor scholing in de langdurige zorg’, aldus V&VN op deze website.

Ze voegt daaraan toe dat de extra investering van 852 miljoen euro per jaar in een stagefonds wordt gestopt en naar de zorginstellingen gaat.

NU’91 heeft meer kritiek op het convenant. “Als er nieuwe mensen bijkomen, moeten de huidige medewerkers doorstromen”, laat Gorrit Smit weten. “Het risico is dat de betere opleiding van de huidige medewerkers niet beter betaald wordt en dat de instromende aan de onderkant nog lager betaald worden.”

Ten slotte wijst hij erop dat het convenant juist de 'zelfredzaamheid' van de klant moet bevorderen. “Op zich is dat prima, maar met dit kabinet krijgt dit toch wel een rare bijsmaak”, zegt hij, onder meer doelend op de bezuinigingen op het Pgb.”

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.