Skip to main content
main-content
Top

19-02-2013 | Nieuws

Noodzaak geriatrieverpleegkundige erkend

Het College Zorg Opleidingen (CZO) heeft de vervolgopleiding tot Klinische Geriatrieverpleegkundige erkend. Dat maakte V&VN Geriatrie Verpleegkunde bekend tijdens de Geriatriedagen 2013. Onderzoek toont aan dat in de basisopleiding tot verpleegkundige nog maar weinig aandacht is voor de geriatrische patiënt. Terwijl een groot deel van de patiëntenpopulatie in het ziekenhuis ouder dan 65 jaar is.

Wim van de Vrie, voorzitter van V&VN Geriatrie Verpleegkunde: ’Hiermee erkennen de ziekenhuizen dat ouderen deze specialistische verpleegkundige zorg hard nodig hebben. Niet alleen op afdelingen Geriatrie, maar door het hele ziekenhuis heen. Een groot deel van de patiëntenpopulatie in het ziekenhuis is immers ouder dan 65 jaar. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.’

Alt-0160

Multipathologie

Volgens Van de Vrie hebben veel ouderen hebben te maken met multipathologie. “Ze lijden bijvoorbeeld zowel aan hart- en vaatziekten, aan diabetes als aan dementie. Al die ziekten beïnvloeden elkaar en daarmee het leven van de patiënt en diens omgeving. De verschillende medicijnen die deze mensen krijgen, werken op elkaar in. Ook de vochthuishouding werkt anders dan bij volwassenen onder de 65 jaar. Als verpleegkundige moet je rekening houden met al die variabelen en alert zijn op het ontstaan van een disbalans. Je moet een neerwaartse spiraal tijdig signaleren en actie ondernemen.” V&VN is dan ook blij met de CZO-erkenning.

Alt-0160

Opleiding

De vervolgopleiding Klinische Geriatrieverpleegkundige wordt gegeven in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam. V&VN Geriatrie Verpleegkunde gaat in het Kwaliteitsregister V&V het deskundigheidsgebied Geriatrie en Gerontologie openen met daarin de eindtermen van de opleiding.

Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.