Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Onderzoek | Uitgave 10/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2013

‘Nog zin in het vak, dokter?’

Een onderzoek onder bedrijfsartsen naar plezier in het werk

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2013
Auteurs:
Dr. Frans Marcelissen, Dr. André Weel, Dr. Jos Manders, Mw. Sabrina Kwint, Mw.drs. Jacqueline Gerritsen
Belangrijke opmerkingen
Dr. F.H.G. Marcelissen is psycholoog en directeur van onderzoeksbureau DigiPsy te Leende.
Dr. A.N.H. Weel is bedrijfsarts en epidemioloog en was ten tijde van dit onderzoek werkzaam bij het Kwaliteitsbureau NVAB te Utrecht.
Drs. J. Manders is psycholoog en senior beleidsmedewerker bij het Kwaliteitsbureau NVAB te Utrecht.
Mw. S.J.C. Kwint BA is masterstudent aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, en managementassistent visitatie bij het Kwaliteitsbureau NVAB te Utrecht.
Mw. drs. J.C.M. Gerritsen is psycholoog en projectleider van het visitatieproject van het Kwaliteitsbureau NVAB te Utrecht.

Samenvatting

Wij hebben onderzocht hoe tevreden bedrijfsartsen zijn over hun werk. Daartoe zijn de gegevens geanalyseerd van 758 bedrijfsartsen die zijn gevisiteerd tussen 2011 en 2013. Deze populatie bleek representatief voor de totale populatie van geregistreerde bedrijfsartsen.
De meeste bedrijfsartsen zijn tevreden over hun werk. Zelfstandig werkende bedrijfsartsen zijn tevredener dan bedrijfsartsen in loondienst. Bedrijfsartsen bij interne diensten zijn tevredener dan die bij externe diensten. Naarmate be drijfsartsen langer voor dezelfde opdrachtgever werken, zijn zij minder tevreden. Bedrijfs artsen zijn het meest tevreden over de vrijheid om onafhankelijk te kunnen functioneren. Het minst tevreden is men over de mate van werkdruk. Zelfstandige bedrijfsartsen zijn veel tevredener over de werksfeer dan bedrijfsartsen in loondienst. Een aanbeveling is dat bedrijfsartsen en hun werkgevers meer aandacht moeten schenken aan afwisseling in het werk, wisseling van opdrachtgever, en loopbaanontwikkeling. De bestaande ontevredenheid bij een aanzienlijke minderheid vraagt overigens om nadere aandacht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2013 Naar de uitgave