Skip to main content
main-content
Top

09-10-2014 | Nieuws

Nog steeds taboe op angststoornissen; één op de drie mensen durft hierover niet te praten

Bijna een derde van de Nederlandse bevolking vertelt liever niet dat zij last hebben van angstgevoelens of paniekaanvallen, tenzij het echt niet anders kan. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid, uitgevoerd in het kader van de 17e Landelijke Dag Psychische Gezondheid, met thema angsstoornissen.

Bijna 20% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven een angststoornis. Dit kan bijvoorbeeld een sociale-angststoornis zijn (sociale fobie), agorafobie (‘straatvrees’) of regelmatige paniekaanvallen (paniekstoornis).

 

De stap om anoniem contact op te nemen met een hulpverlener via internet is misschien niet zo groot, maar voor veel mensen is het een drempel om vrienden en familie in vertrouwen te nemen. Als iemand dat niet wil of durft is de stap naar de huisarts nóg groter.

 

47% van de mensen denkt wel te merken als een goede vriend of familielid een angststoornis zou hebben, maar ook zij vinden het lastig om erover te beginnen. Het is niet eenvoudig, maar belangrijk om onder andere vereenzaming te voorkomen, om het gesprek aan te gaan en daadwerkelijk iets aan de angststoornis te gaan doen.

 

Bron: Fonds van de psychische gezondheid

Over angst wordt niet geproken - Landelijke Dag Psychische Gezondheid 2014 in het teken van angst

Beeld: werkboek Denken + Doen = Durven

 

Meer lezen over angststoornissen in BSL Psychologie Totaal >>

 

Blended werken met kinderen en jongeren met een angststoornis, Dr. Maaike Nauta, Drs. Leonieke Vet, Drs. Gemma Kok, Drs. Rozemarijn Vos, PsychoPraktijk 3-2014

 

'Mijn angst belet met om voluit te leven', Eva Vandevivere, Lien Goossens, PsychoPraktijk 4-2014

 

Cognitieve therapie bij sociale-angststoornis, Marisol J. Voncken, Susan M. Bögels, hfst 8 uit Boek: Cognitieve Therapie: theorie en praktijk.

 

Leven met een piekerstoornis(cliëntenvoorlichting)

 

Protocol cognitieve therapie bij social angst, Dr. M.J. Voncken, PsychoPraktijk 2-2011 (-> Protocol bestellen)

 

Angst, Trix van Lieshout, hfst 4 uit Pedagogische Adviezen voor speciale kinderen 

 

Angststoornissen en persoonlijkheidspathologie, Sako Visser;Anton van Balkom, hfst 23 Handboek persoonlijkheidspathologie

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.