Skip to main content
Top

10-09-2011 | Nieuws

Nightingale-onderzoek naar verband nachtdienst en borstkanker

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Deze maand gaat een grootschalig onderzoek naar de mogelijke relaties tussen het beroep en de gezondheid van 200.000 verpleegkundigen �n voormalig verpleegkundigen van start. Er wordt onder meer onderzocht of het draaien van nachtdienst het risico op borstkanker vergroot.

Deze Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht.

Via het BIG-register worden eind deze maand alle 200.000 BIG-geregistreerde verpleegkundigen tussen de 18 en 65 jaar aangeschreven. Aan hen wordt gevraagd een deelnemersverklaring en een vragenlijst op internet in te vullen. Het maakt niet uit of iemand wel of niet werkt als verpleegkundige, of wel of niet ziek is. Iedereen die uitgenodigd wordt komt in aanmerking en iedere deelnemer is even waardevol.

Hoe meer vrouwen de toegestuurde vragenlijst invullen, hoe eerder er duidelijkheid zal komen over de veiligheid van het werken als verpleegkundige. Als er verhoogde risico’s ten gevolge van bepaalde blootstellingen blijken te zijn, dan zou dat kunnen leiden tot veranderingen in de werkomstandigheden, terwijl veel ongerustheid zou worden weggenomen als dat niet zo is.

Aanleiding voor het onderzoek is dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de invloed van beroepsmatige blootstellingen op de gezondheid van verpleegkundigen. Er zal onder meer gekeken worden naar nachtwerk, het in aanraking komen met medicijnen (zoals cytostatica) en het werken met bepaalde apparatuur (zoals MRI of röntgenapparatuur). Ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen zullen worden bestudeerd. De studie is vernoemd naar Florence Nightingale (1820-1910), de grondlegger van de verpleegkunde.

“Het is op dit moment niet duidelijk of nachtwerk de kans op borstkanker vergroot,” licht onderzoeker en projectcoördinator dr. Anouk Pijpe (NKI-AVL) toe, “dierproeven laten zien dat een verstoord dag-nachtritme het risico op borstkanker kan verhogen, maar of dat ook voor mensen geldt is onduidelijk. Er is nog weinig goed onderzoek. Vaak worden registraties van werk- en ziektegegevens met elkaar gekoppeld zonder de mensen zelf te benaderen. Er wordt dan geen rekening gehouden met andere beroepsmatige blootstellingen en leefgewoonten, zoals alcoholgebruik en lichaamsbeweging. Met de Nightingale Studie proberen we dit te ondervangen door die factoren ook in kaart te brengen.”

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.