Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: GZ - Psychologie 2/2021

01-04-2021 | nieuws

nieuws

Auteurs: Marieke Hesseling, Ilse Wielaard

Gepubliceerd in: GZ - Psychologie | Uitgave 2/2021

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

In de eerste maand van dit nieuwe jaar presenteerden zorgverzekeraars het document 'De ggz in 2025.Vergezicht op de geestelijke gezondheidszorg'. Dit document is tot stand gekomen met behulp van bijna zeventig betrokkenen, onder wie (vertegenwoordigers van) cliënten en hun naasten, psychologen, psychiaters, huisartsen en toezichthouders. Zij presenteren hierin zes ambities voor betere behandeling, bekostiging en samenwerking in de ggz. Het zwaartepunt van dit document is de beschreven noodzaak om het heersende beeld van de functie van de ggz bij te sturen: van behandelen en genezen naar werken aan maatschappelijk herstel voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De auteurs schrijven dat de ggz onder grote druk staat: veel instellingen zitten in de financiële problemen, er is een tekort aan personeel en er is sprake van een hoog ziekteverzuim. De zorgvraag groeit snel en lijkt bovendien steeds complexer te worden. De auteurs vinden het aanbod te versnipperd en te regionaal, met daarbij een moeilijk vast te stellen kwaliteit van het zorgaanbod. De zes ambities zijn:
1.
Zorgverzekeraars willen de trend van onderbehandeling van zware klachten en overbehandeling van lichte klachten keren.
 
2.
Samen met het ggz-veld worden goede, bewezen praktijken ontwikkeld, die op grotere schaal worden toegepast en die per 2022 via de nieuwe bekostigingssystematiek worden gefinancierd.
 
3.
Zorgverzekeraars zetten in op het verbeteren van de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de ggz-sector en op het versterken van het sociaal domein en de eerstelijn.
 
4.
Zorgverzekeraars vragen de overheid om de gemeentelijke overheden via het Gemeentefonds voldoende en stabiel te financieren om hun taken waar te kunnen maken.
 
5.
De overheid moet een heldere uitspraak doen over de afbakening van de aanspraak geneeskundige ggz in de Zorgverzekeringswet.
 
6.
De overheid moet kwalitatieve toetredingsdrempels voor zorgaanbieders mogelijk maken.
 
Metagegevens
Titel
nieuws
Auteurs
Marieke Hesseling
Ilse Wielaard
Publicatiedatum
01-04-2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
GZ - Psychologie / Uitgave 2/2021
Print ISSN: 1879-5080
Elektronisch ISSN: 1879-5099
DOI
https://doi.org/10.1007/s41480-021-0803-6

Andere artikelen Uitgave 2/2021

GZ - Psychologie 2/2021 Naar de uitgave

vak in beeld

Wilhelm Wundt

redactioneel

Spinnenvrij

rechten en plichten

Rechten & Plichten