Skip to main content
main-content
Top

11-12-2013 | Nieuws

Nieuwe test om verlies spierkracht ouderen te onderzoeken

Een van de oorzaken van vermoeidheid bij ouderen is de leeftijdsgebonden spierzwakte. Twee gerontologen hebben een test ontwikkeld voor fysiotherapeuten om de spierkracht bij ouderen te meten.

Bij iedereen neemt de spiermassa af naarmate we ouder worden, dat heet sarcopenie. Bij jongvolwassenen is de spiermassa nog gemiddeld 50 procent van het lichaamsgewicht, bij 80’ers is dat gedaald tot 25 procent. Het is van belang dat fysiotherapeuten aandacht hebben voor spierzwakte, minder spiermassa betekent voor de oudere immers een verlies van spierkracht en spierfunctie.

De Belgische gerontologen Ivan Bautmans en Tony Mets introduceren daarom een evaluatiesysteem waarmee zorgverleners vermoeidheid bij ouderen kunnen onderzoeken. Spierzwakte uit zich vaak als een vermoeidheid. “Als fysiotherapeuten langer stilstaan bij die vermoeidheid en er meer mee doen in de behandeling dan hebben we veel bereikt,” aldus Bautmans.

Sarcopenie

Sarcopenie treft iedereen, dus ook de 'gezonde' oudere, legt Bautmans uit: “Elk individu dat het geluk heeft ouder te worden wordt ermee geconfronteerd.” Het is daarom correcter om te spreken van ernstige of matige sarcopenie: “Je hebt mensen van 80 jaar die heel veel spierfunctie overhebben, maar ook jongere mensen met nog maar weinig spiermassa. Dat betekent dat leeftijd niet de enige verklaring is. Sarcopenie is afhankelijk van de gezondheidsproblemen die mensen ervaren bij ouder worden. Ernstige sarcopenie is een complex van gevolgen van comorbiditeit. Ontstekingsprocessen zoals infecties doen de spierkracht afnemen.”

 Tony Mets zal de test presenteren tijdens het Congres Multimorbiditeit in Utrecht op 19 december. Tijdens dat congres, een vervolg op het congres Onderzoek in beweging van 2012, gaan artsen en fysiotherapeuten in op behandelmogelijkheden en -onmogelijkheden voor patiënten met comorbiditeit.

Auteur(s): Daan Marselis Foto Mathias Ernert

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.