Skip to main content
main-content
Top

11-10-2011 | Nieuws

Nieuwe richtlijnen pijn en diabeteszorg bij ouderen

Pijn wordt bij ouderen thuis en in instellingen nog onvoldoende herkend en behandeld. Daarom heeft de beroepsvereniging voor specialisten ouderengeneeskunde Verenso een nieuwe richtlijn hierover ontwikkeld. Bij de richtlijn hoort een praktische handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden. Er is ook een nieuwe richtlijn over diabetes gepresenteerd.

De nieuwe richtlijn over pijn is tegelijk verschenen met een nieuwe richtlijn over diabeteszorg voor kwetsbare ouderen. Beide zijn onlangs gepresenteerd door Verenso. De gedachte achter de nieuwe richtlijn over pijn is dat pijn kan leiden tot immobiliteit, isolement en verminderde zelfredzaamheid. Door de pijn tijdig te herkennen en te behandelen kun je dat voorkomen.

De richtlijn voor verantwoorde diabeteszorg aan kwetbare ouderen is gemaakt, in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland. De gedachte achter deze richtlijn is dat de strikte streefwaarden voor bijvoorbeeld bloeddruk in de huidige diabetesrichtlijnen kunnen leiden tot onnodige gezondheidsproblemen, aldus Verenso.

'De richtlijn onderbouwt daarom dat de gezondheidssituatie en prognose van een oudere belangrijker zijn voor het medische beleid dan de leeftijd en geeft onderbouwde aanbevelingen over ‘cardiovasculair risicomanagement’, inclusief adviezen over soepeler streefwaarden voor bloeddruk',

Verder geeft de richtlijn adviezen over de behandeling van specifieke geriatrische syndromen en het voorkomen van mogelijke complicaties van diabetes bij kwetsbare ouderen.

De handleiding voor verpleegkundigen en verzorgenden is hier te downloaden. De richtlijnen zijn terug te vinden op de website van Verenso.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.