Skip to main content
main-content
Top

13-11-2014 | Nieuws

Nieuwe jeugdzorgrichtlijn: Problematische gehechtheid

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De nieuwe jeugdzorgrichtlijn 'Problematische gehechtheid' beschrijft goed professioneel handelen bij de signalering, diagnostiek en behandeling van problematische gehechtheidsrelaties van kinderen en jongeren. De richtlijn is aangenomen door drie beroepsverenigingen in de jeugdzorg.

Kinderen en jongeren met een problematische gehechtheidsrelatie voelen zich onvoldoende emotioneel veilig in hun relatie met hun ouders, pleegouders of adoptieouders. Vaak hebben ze minder zelfvertrouwen dan leeftijdgenoten, kunnen ze hun emoties minder goed reguleren en zijn ze minder sociaal vaardig. Continue, stabiele en gevoelige zorg van ouders of beroepsopvoeders kan helpen bij het herstel van een problematische gehechtheidsrelatie, al verdwijnen de problemen niet altijd volledig. De richtlijn geeft beroepskrachten ook aanwijzingen voor de ondersteuning van ouders en opvoeders.

Het ontwikkelen van richtlijnen voor de jeugdzorg is een initiatief van de beroepsverenigingen voor psychologen, pedagogen en onderwijskundigen, en maatschappelijk werkers.

Download de Richtlijn Problematische gehechtheid

De Richtlijn Problematische gehechtheid is voorzien van vier praktische werkkaarten voor professionals. Daarnaast staat in een apart document de onderbouwing van de richtlijn beschreven en is er een aparte cliëntversie gemaakt. De richtlijn, werkkaarten, onderbouwing en de cliëntversie zijn allen te downloaden op www.richtlijnenjeugdzorg.nl.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Aanbevolen 1 september 2016: Congres Preventie en behandeling van hechtingsproblemen >>

Gerelateerd

​​​​​​​

Aanbevolen

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Gehechtheid en kindermishandeling

Gehechtheid en kindermishandeling worden in dit hoofdstuk beschreven en gekoppeld vanuit wetenschappelijk en klinisch perspectief. Jaarlijks zijn naar schatting zo’n 119.000 kinderen slachtoffer van mishandeling, zo blijkt uit de meest recente Leidse


Aanbevolen

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hechtingsstoornissen

Gehechtheid is de selectieve en duurzame affectieve band tussen het jonge kind en de primaire verzorger aan wie het kind troost ontleent in tijden van angst en spanning. Het kind zoekt dan nabijheid, contact en ondersteuning bij deze hechtingsfiguren


Aanbevolen

2012 | hbo | Boek

Omgaan met hechtingsproblemen

Liefde is het mooiste wat er is. Toch gaat 'houden van' lang niet altijd vanzelf. Liefde geven en nemen kan behoorlijk wat problemen opleveren. Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je gevoelens te delen of last hebben van bindings- of verlatin

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.