Skip to main content
main-content
Top

02-05-2012 | Nieuws

Nieuwe richtlijn ouderenmishandeling

Onlangs is de nieuwe richtlijn Ouderenmishandeling verschenen, voor leidinggevenden, verpleegkundigen en verzorgenden in het verpleeg- en verzorgingshuis.  Volgens schattingen wordt één op de twintig ouderen boven de 65 jaar regelmatig mishandeld, alhoewel recente cijfers ontbreken. Naast lichamelijke en psychische mishandeling besteedt de richtlijn ook aandacht aan seksueel misbruik, financiële uitbuiting, verwaarlozing en rechtenschennis.

Professionals in de gezondheidszorg, waaronder de ouderenzorg, zijn vanaf dit jaar wettelijk verplicht om met de meldcode huiselijk geweld of kindermishandeling te werken. Deze algemene meldcode is vertaald naar de V&V, door communicatieadviseur Sven Gutker de Geus van ZorgvoorKennis. ‘In de gratis richtlijn staat een concreet stappenplan voor zorgverleners die mishandeling vermoeden. Het belangrijkste is het om de signalen te herkennen, zoals onverklaarbare blauwe plekken of overbelaste mantelzorg. Er staat ook in wat je kunt doen als de bewoner of de mantelzorgers het misbruik ontkennen.’ Volgens Gutker de Geus staan instellingen niet te trappelen om aandacht aan het onderwerp te besteden. ‘Er is veel weerstand bij verpleeg- en verzorgingshuizen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ik moet mensen echt overtuigen van het nut ervan.’

Vorig jaar is het Meldpunt Ouderenmishandeling geopend door demissionair staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS. Eind vorig jaar waren daar tachtig meldingen van mishandeling binnengekomen. In de helft van de gevallen was de melder familie of naaste van het slachtoffer. Vooral kwetsbare ouderen lopen het risico om mishandeld te worden.

Op dinsdag 19 juni 2012 en vrijdag 22 juni 2012 wordt het eendaagse symposium Kwetsbare ouderen gehouden in Zwolle en Utrecht. Bijzijn XL-abonnees krijgen korting. Klik hier voor meer informatie.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.