Skip to main content
main-content
Top

28-02-2014 | Nieuws

‘Nieuwe richtlijn depressie bij diabetes een aanwinst’

De nieuwe richtlijn Signalering en monitoring van depressieve klachten bij diabetes tot stand is een grote aanwinst in de behandeling van depressie bij deze chronische ziekte. Dat zegt kaderhuisarts Martin Willink uit Doetinchem in de aanloop naar de Nationale Diabetes Dag 2014 op 28 maart aanstaande waar de richtlijn wordt besproken.

Willink nam deel aan een werkgroep van het Nationaal Actieprogramma Diabetes, die de behandeling van diabetes in brede zin op de kaart zette. Daaraan werkten ook professionals mee als hoogleraar Frank Snoek uit het VUmc en Christina van der Feltz van het Trimbosinstituut.

Volgens Willink is er een duidelijke verklaring voor de hogere prevalentie van depressie bij diabetes. “De reden dat er meer depressie voor komt bij een chronische aandoening is de continuïteit van de aandoening met meer kans op complicaties bij langere ziekteduur en het feit dat de patiënt zijn hele leven lang bezig zijn met leefstijlaanpassingen en medicatie.”

Wisselwerking

Volgens Willink is er daarbij vaak ook sprake van een ‘ongunstige wisselwerking’. “Niet alleen kan diabetes de kans op depressie vergroten, de depressie heeft ook weer effect op de diabetes omdat depressieve mensen slechter eten, minder bewegen, in gewicht toenemen en meer gaan roken.”

Over depressie bij diabetes verschijnt in april een artikel in Mednet nr.3 met als thema ‘diabetes’.

Klik hier voor info + aanmelding Nationale Diabetes Dag 2014

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.