Skip to main content
Top

08-11-2012 | Nieuws

Nieuwe pijnobservatielijst voor dementerenden

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Pijn is bij dementiepatiënten lastig te meten en blijft daardoor vaak onbehandeld. Toch is pijn wel te meten met een relatief eenvoudige pijnobservatielijst, de  PACSLAC-D. De observatie heeft een positief effect op het cognitief functioneren voor deze groep mensen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Bart Plooij van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Wereldwijd

Dat pijn bij dementiepatiënten vaak onderbehandeld blijft, is een wereldwijd erkend probleem, volgens Plooij. De neuropsycholoog ontdekte dat het wel of niet behandelen van pijn bij een dementiepatiënt in een verpleeghuis niet samenhangt met de ernst van de dementie. Opvallend is dat bijna de helft van de onderzochte dementiepatiënten met pijn die in staat zijn om aan te geven dat ze pijn hebben, toch geen pijnstilling krijgen. Volgens Plooij is het belangrijk om pijn goed te diagnosticeren om zo de negatieve effecten van onderbehandeling tegen te gaan.

Eenvoudig

Pijnbehandeling van verpleeghuisbewoners met dementie kan relatief eenvoudig. In het onderzoek van Plooij werkten meerdere psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen met de pijnobservatielijst, PACSLAC-D. Op deze afdelingen ontstond een actiever pijnstillingsbeleid en ging het cognitief functioneren van de bewoners minder achteruit dan in een controlegroep, waar de zorg niet extra op de aanwezigheid van pijn lette.

Onderzoek

Bart Plooij maakt onderdeel uit van de Innovatiekring Dementie (IDé), waar neuropsycholoog en professor Erik Scherder ook onderdeel van uitmaakt. De innovatiekring doet allerlei onderzoeken op het gebied van dementie. Erik Scherder: ‘Als je ouder wordt, neemt de kans op pijn toe. Je krijgt immers meer kwalen. Denk aan problemen met het bewegingsapparaat, een versleten heup of knie. De bestrijding van pijn staat echter nauwelijks op de agenda bij ouderen met dementie. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kankerpatiënten met Alzheimer aanzienlijk minder pijnstillers krijgen dan degenen zonder dementie.’ Bart Plooij promoveert 8 november op zijn proefschrift '(Under)treatment of pain in dementia'.

Auteur(s): Marion Verstraeten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.