Skip to main content
Top

29-12-2014 | Nieuws

Nieuwe methode voor ademhalingsoefeningen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Kinderen en volwassenen met een fysiek probleem, zoals een spierziekte of een andere chronische aandoening, moeten ademhalingsoefeningen doen om de ademhaling en conditie te onderhouden. Rijndam Revalidatie in Rotterdam heeft een nieuw product ontwikkeld: de Groovtube.

Kinderen en volwassenen met een fysiek probleem, zoals een spierziekte of een andere chronische aandoening, moeten ademhalingsoefeningen doen om de ademhaling en conditie te onderhouden. Deze oefeningen zijn nog weleens een opgave omdat ze niet leuk zijn en omdat het resultaat weinig tastbaar wordt. Rijndam Revalidatie in Rotterdam heeft daarom een product ontwikkeld waarmee kinderen en volwassenen in spelvorm worden gestimuleerd hun ademhalings- oefeningen te doen. Het gaat om de Groovtube die kan worden aangesloten op een Ipad. Bijkomend voordeel is dat de apps de ademhalingspatronen registreren en analyseren, wat voor therapeuten van groot belang is.

 

Het apparaat wordt binnen de revalidatie gebruikt door logopedisten, ademhalingstherapeuten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten ter ondersteuning van ademhalingsoefeningen. Het blazen en inademen via het mondstuk is een goede manier om de controle over de ademhaling te trainen. Dit is onder meer van belang voor het onderhouden van de lichamelijke conditie. Verder kan door het trainen de uitademing worden verlengd, wat een gunstig effect heeft op het spreken.

 

Ook thuis kan het apparaat worden gebruikt door kinderen en volwassenen met een progressieve aandoening. Het gebruik van de GroovTube maakt de patiënt bewust van zijn ademhaling en hij kan door op verschillende niveaus te oefenen de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren trainen. Hierdoor wordt het mogelijk om beter te kunnen doorhoesten en de conditie van de longen te onderhouden.

 

De GroovTube en de apps zijn ontwikkeld door een team van therapeuten van Rijndam. Het afgelopen half jaar is het apparaat uitvoerig getest en de reacties zijn positief. Maaike Elderhorst, logopedist geeft aan: “Ik heb met nog geen ander middel een jong kind zover gekregen dat het de uitademing echt significant langer aanhoudt.” Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut en bedenker van de GroovTube vult aan: “Door de beeldende feedback van de ademhaling is het trainingselement groot. Het spelelement verhoogt de inzet. De beloning volgt direct op de inspanning, dit versterkt de motivatie.”

 

Er zijn op dit moment vier apps beschikbaar. Deze apps zijn gratis verkrijgbaar in de Appstore. Voor 2015 staat nog de ontwikkeling van een vijfde app gepland. Meer informatie over dit nieuwe apparaat en bijbehorende apps is te vinden op www.groovtube.nl.

 

Bron: zorgenziekenhuiskrant.nl
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Hart-, vaat- en longfysiotherapie, Revalidatiefysiotherapie of Sportfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.