Skip to main content
main-content
Top

11-12-2014 | Nieuws

Nieuwe inzichten fracturen tandwortel

Nieuw onderzoek, door ACTA medewerker dr. H. Shemesh en dr. P. Zaslansky van het centrum voor regeneratieve behandelingen in Berlijn, heeft (letterlijk) nader licht geworpen op fracturen van de tandwortel, voor, tijdens en na een wortelkanaalbehandeling. Interessante informatie voor tandartsen, kaakchirurgen en fabrikanten van tandheelkundige instrumenten en vulmaterialen.


BESSY opslag ring en onderzoeksgebouw

 

Een wortelkanaalbehandeling - waarbij de pulpa verwijderd wordt en de wortelkanalen gedesinfecteerd, schoongemaakt en hermetisch afgesloten worden - kan extractie van gebitselementen voorkomen. Een mogelijke complicatie daarbij is het breken van de tandwortel, met als gevolg dat het gebitselement alsnog verloren gaat. Of dergelijke fracturen te wijten zijn aan instrumentatie van wortelkanalen in behandelde gebitselementen was tot nu toe nog niet systematisch onderzocht.

 

Onderzoekers dr. Shemesh (ACTA) en dr. P. Zalansky onderzochten enkele tientallen wortels, zowel voor als na de behandeling, met behulp van de beamline van het Duitse instituut voor materiaalonderzoek BAM (Bundes Anstalt für Materialforschung und -prufüng) bij BESSY II ( Berlin Electron Ring Society for Synchroton Radiation). Er werden tomografische datasets aangemaakt met behulp van de hogeresolutie computertomograaf (CT) van de KMC2 BAMline die bij BESSY II is geïnstalleerd. BESSY II brengt een laserachtige röntgenstraal voort, die kan worden gebruikt voor het zichtbaar maken van een duidelijker contrast tussen gebieden van vergelijkbare dichtheid. Op deze manier kon onderzoek gedaan worden naar de grens tussen vulling en tandwortel.

 

Twee zaken kwamen daarbij naar voren: de holten kunnen zijn gekoloniseerd met een biofilm, waardoor in een later stadium bacteriële infecties kunnen optreden, maar ook kleine scheurtjes kunnen tot een wortelbreuk leiden.

Wortelkanaalbehandeling waarschijnlijk niet de boosdoener

Het onderzoek moet nog verder uitgebreid worden, maar de eerste indruk is dat een mislukte wortelkanaalbehandeling waarschijnlijk niet het gevolg is van de behandeling of de gebruikte instrumenten, omdat de microscheurtjes ook al voor de instrumentatie zichtbaar waren. Er werden een groot aantal gebitselementen behandeld met agressievere instrumenten, met de verwachting dat er mogelijk meer schade veroorzaakt zou worden, maar dat bleek niet het geval. De schade ontstond vermoedelijk door dagelijks gebruik: als tijdens het kauwen de sterke belasting op de vulling niet gelijkmatig verdeeld wordt, kan dit leiden tot breken van de tand of kies.

 

Verder onderzoek moet uitwijzen waar zich tijdens een wortelkanaalbehandeling kritische scheurtjes kunnen voordoen en bij welke ingrepen een succesvol resultaat waarschijnlijker is. Dit alles opdat in de toekomst de herstelde gebitselementen van patiënten die een wortelkanaalbehandeling hebben ondergaan nog jarenlang goed blijven functioneren.

 

Bron: ACTA

 

Meer lezen in BSL Tandarts Totaal >>

  

Endodontologie, S.K. Thoden van Velzen en P.R. Wesselink:
'Complicaties bij wortelkanaalbehandeling' en ´Restauratie na de wortelkanaalbehandeling´

 

Geriatrische tandheelkunde, dr. C. De Baat en prof.dr. W. Kalk:
´Endodontie´

 

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.