Skip to main content
Top

21-07-2014 | Nieuws

Nieuwe druk Extremiteiten fors uitgebreid

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De elfde druk van het boek Extremiteiten, manuele therapie in enge en ruime zin die in september 2014 verschijnt, bevat maar liefst 81 nieuwe technieken en oefeningen en is daarmee honderd pagina’s dikker dan de succesvolle tiende druk.

Een vakboek dat elf drukken haalt, mag met recht een succes heten. En Ruud Schuitemaker (auteur, samen met Dick Egmond) begrijpt ook wel waarom het zo succesvol is. ‘Het is een zeer uitvoerig en gedetailleerd praktijkboek voor zowel de opleidingen als op de werkvloer’, zegt hij. ‘Bovendien vragen we regelmatig aan klinische experts om heel kritisch te kijken naar delen van de inhoud. Dit betekent dat over die inhoud echt consensus bestaat vanuit het veld, het wordt breed gedragen.’

 

In de elfde druk is veel nieuwe informatie opgenomen ten opzichte van de tiende druk uit 2009. Om te beginnen zijn 81 nieuwe technieken en oefeningen toegevoegd. Bovendien is naast het gedrukte boek ook een digitale versie op de begeleidende website beschikbaar, met een handige zoekfunctie. Het boek is zelfs per hoofdstuk verkrijgbaar via een abonnement op de BSL Academy Fysiotherapie. De website naast het boek bevat ook extra begeleidende informatie, een flink uitgebreide verklarende woordenlijst, links, illustraties en extra filmpjes. ‘In totaal zijn er 390 instructievideo’s, waarin we alle skills zelf demonstreren en toelichten’, vertelt Schuitemaker.

 

 

 

De auteurs doen een aan de praktijk getoetst voorstel voor innovatieve differentiaaldiagnostiek en verbeterde diagnosecodering. Schuitemaker: ‘Hiermee leveren we een bruikbare bijdrage aan protocollering, outcome monitoring en benchmarking, de basis voor het aantonen van effectief en doelmatig handelen.’

‘In totaal zijn er 390 instructievideo’s, waarin we alle skills zelf demonstreren en toelichten’

Het Meerdimensionaal belasting belastbaarheidsmodel (MDBB) wordt – in gemoderniseerde vorm – met de KNGF-richtlijn Verslaglegging gebruikt als kapstok voor het klinisch redeneren, inclusief ICF, Common Sense Model en diverse metaforen. Elk speciaal hoofdstuk heeft nu een patronenmatrix”. Het medisch begrippenkader is daarom voor alle regio’s uitgebreid met de drie diagnosegroepen die bekend zijn van de NHG-standaard Schouderklachten. Het psychofysiologisch begrippenkader is uitgebreid met drie protocolprofielen.

 

Schuitemaker: ‘We hebben in deze nieuwe druk ook veel meer aandacht besteed aan de wervelkolom. De onderzoek- en behandelingtechnieken van de mid-cervicale en thoracale wervelkolom – inclusief ribben – zijn aan Hoofdstuk 9 De Schouderregio toegevoegd. We beschrijven nu dus alle technieken voor de gehele bovenste lichaamshelft.’

 

Omdat de auteurs allebei grote affiniteit hebben met de schouderregio, is het hierop betrekking hebbende hoofdstuk (hoofdstuk 9) met 45 pagina’s uitgebreid. ‘Het bevat nu een onderzoek- en behandelprotocol voor aspecifieke en mild-specifieke schouderpijn’, verduidelijkt Schuitemaker. ‘Er is veel onderbouwde aandacht voor reductietesten, het concept van de bindweefselplaten en de wervelkolombehandeling. En zo kan ik nog wel even doorgaan: er is te veel nieuws om op te noemen. Maar tegelijkertijd weten Dick en ik nu al dat er over vier of vijf jaar ook weer een twaalfde druk zal komen. We willen daarin vooral over de lumbale wervelkolom nog veel meer informatie bieden dan we nu al doen, zodat ook alle skills van onderste lichaamshelft zijn beschreven en op video worden gedemonstreerd.’

 

Afsluitend merkt Schuitemaker op dat de nieuwe Extremiteiten voor de eerstelijns fysiotherapiepraktijk een goede ondersteuning biedt bij het behalen van een Plus-audit.

 

Ga voor meer informatie over het boek naar Extremiteiten, Manuele therapie in enge en ruime zin.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie, Bekkenfysiotherapie, Fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologie, Fysiotherapie volgens de psychosomatiek, Fysiotherapie voor verstandelijk gehandicapten, Geriatriefysiotherapie, Hart-, vaat- en longfysiotherapie, Kinderfysiotherapie, Manuele therapie, Orofaciale fysiotherapie, Revalidatiefysiotherapie, Sportfysiotherapie of Ziekenhuisfysiotherapie.

Auteur(s): Frank van Wijck

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.