Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2013 | Beschouwing | Uitgave 2/2013

TPO - De Praktijk 2/2013

Nieuwe diabetesmiddelen: aanwinst of niet?

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 2/2013
Auteurs:
Bas Houweling, Dr. S.T. Houweling
Belangrijke opmerkingen
Langerhans, voorzitter; tevens kaderhuisarts diabetes en lid DiHAG.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.
Dankwoord
Dr. N. Kleefstra gaf commentaar op dit manuscript en dr. G.W. Landman leverde informatie over gliclazide.

Samenvatting

Het aantal patiënten met diabetes blijft toenemen en hierdoor gelukkig ook de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Echter, van nieuwe middelen is de veiligheid op lange termijn nog onbekend en het verleden heeft geleerd dat we hiermee voorzichtig moeten zijn. De klassieke middelen daarentegen hebben bij gestructureerde behandeling in Nederland geleid tot prima diabeteszorg en een goede levensverwachting voor patiënten.
Nieuwe bloedglucoseverlagende medicijnen hebben dus geduchte tegenstanders: de klassieke glucoseverlagers. Van de klassieke middelen weten we immers de effecten op de lange termijn en vooral de veiligheid. Gliclazide is binnen de sulfonylureumderivaten (SU’s) het middel van eerste keus vanwege het gunstigere effect op cardiovasculair risico, het ontbreken van de noodzaak tot dosisaanpassing bij verminderde nierfunctie, en de selectieve werking op de bètacel.
Nieuwe middelen moeten aantoonbaar beter (en veilig) zijn dan metformine en/of gliclazide om in aanmerking te komen voor een plek in de behandelstrategie voor de grote groep patiënten. Natuurlijk kunnen nieuwe middelen ingezet worden (in overleg met de patiënt) als door bijwerkingen en/of contra-indicaties een behandeling met de reguliere geneesmiddelen niet mogelijk is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

TPO - De Praktijk 2/2013 Naar de uitgave