Skip to main content
main-content
Top

08-01-2015 | Nieuws

Eén beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Vandaag, 8 januari 2015, is de nieuwe beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden gepresenteerd. Dat gebeurde onder meer in het bijzijn van Chief Nursing Officer prof. dr. Marieke Schuurmans. De beroepscode werd officieel overhandigd aan verpleegkundige Corien Harder. Tot op heden waren er vier beroepscodes voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar nu is er één nieuwe beroepscode.

Het afgelopen jaar hebben V&VN, NU’91, FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, RMU sector Gezondheidszorg en Welzijn ‘Het Richtsnoer’, HCF Nederland en CGMV hard gewerkt aan één beroepscode. Het resultaat van deze unieke samenwerking is de nieuwe Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden. Nieuw in deze beroepscode zijn de afspraken over het omgaan met gewetensbezwaren, het gebruik van elektronische dossiers, social media en mobiele telefoons en het samenwerken met informele zorgverleners.

 

Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans is zeer te spreken over de nieuwe beroepscode: "De nieuwe Beroepscode is een sleutel tot goede beroepsuitoefening. Juist nu in een tijd waarin de gezondheidszorg voor grote uitdagingen staat. De grootste en meest flexibele beroepsgroep in de zorg: de verpleegkundigen en verzorgenden tonen met deze beroepscode leiderschap en partnerschap. Zij kunnen aangesproken worden op goede beroepsuitoefening. Daar staat de Beroepscode voor."


Presentatie

Tijdens het middagsymposium ‘De sleutel tot een goede beroepsuitoefening, één beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden’ op 8 januari is de beroepscode officieel gepresenteerd. Het Toetstheater gaat samen met het publiek verschillende dilemma’s te lijf met behulp van de nieuwe beroepscode. 

Uitgangspunten

Als professional in de zorg krijgen verpleegkundigen en verzorgenden regelmatig te maken met lastige situaties en dilemma’s. Bijvoorbeeld omdat een cliënt iets van hen verwacht dat tegen hun gevoel in gaat. Of omdat zij schaarse middelen en tijd moet verdelen. Zo zijn er nog meer situaties te bedenken waarbij het niet vast staat wat zij moeten doen. Er wordt in dat geval een groot beroep op hun professionaliteit gedaan. Maar wat is dat dan, professionaliteit? Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Wel zijn er allerlei hulpmiddelen om hen hierbij te helpen. Eén van die hulpmiddelen is de beroepscode. Hierin staan de ethische uitgangspunten voor de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden beschreven.

 

Op de foto van links naar rechts CNO Marieke Schuurmans en Corien Harder, die namens alle verpleegkundigen en verzorgenden het eerste exemplaar ontving, en Bart Cusveller, namens alle partijen, 

Bron: V&VN

 

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail