Skip to main content
main-content
Top

18-11-2015 | Nieuws

Nieuwe app ondersteunt mensen met psychische klachten

De universiteit van Maastricht heeft de app PsyMate ontwikkeld waarmee mensen hun psychische problemen in kaart kunnen brengen. Het blijkt dat ze daardoor zelf meer grip krijgen op de klachten en aan hun herstel kunnen werken.

Prof.Dr. Jim van Os, hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit Maastricht legt uit: PsyMate vraagt op verschillende momenten op de dag hoe het op dat moment gaat. 'Waar ben je? Met wie? Wat doe je? In hoeverre ervaar je gevoelens van stress, boosheid of verdriet? Heb je honger, slaap, zin in sigaretten?' Door de vragen in te vullen krijgen mensen grip op hun gevoelens. Wanneer gaat het goed en wanneer juist niet? Daardoor kan iemand zelf eerder bijsturen of aan de bel trekken bij een behandelaar. De rapportages zijn helder en concreet: 'op maandag heb ik altijd veel last van stress' of 'ik voel me beter als ik met anderen samen ben'.

Zorginnovatie

Het project 'Zelfregulatie met mobiel Health (mHealth) technologie in de Gezondheidszorg' is een initiatief van de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht, ondersteunt door de Provincie Limburg. Doel van het project is de zelfredzaamheid van mensen op het gebied van geestelijke gezondheid te verhogen en zelfstandig functioneren te bevorden. De Provincie Limburg stimuleert en faciliteert innovaties in de zorg, die ontwikkeld en uitgevoerd worden om de gezondheidssituatie van Limburgers te bevorderen. De ontwikkeling en productie van PsyMate sluit hier bij aan.

Voor de app wordt specifieke inhoud ontwikkeld. De app wordt ook zo geprogrammeerd dat in de toekomst mensen met verschillende psychische klachten ondersteund kunnen worden. De provinciale bijdrage wordt gebruikt om de productiekosten te dekken en omvat ruim 92.000 euro. Verwacht wordt dat de app eind 2016 beschikbaar is via www.psymate.eu.

Bron: Universiteit Maastricht

Gerelateerd

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten