Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2009 | Wetenschap | Uitgave 1/2009

GZ - Psychologie 1/2009

Nieuw specialisme sluit aan bij maatschappelijke ontwikkelingen

Klinische neuropsychologie

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 1/2009
Auteurs:
Dr. J.I.M. Egger, E. Wingbermühle, prof. dr. H. Swaab
Belangrijke opmerkingen
Dr. Jos Egger is klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog en plaatsvervangend hoofdopleider klinische neuropsychologie. Hij werkt als universitair docent bij de Sectie Klinische Psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen en als Popleider bij het Vincent van Gogh Instituut voor Psychiatrie (GGZ Noord- en Midden-Limburg) te Venray waar hij tevens hoofd is van het neuropsychologisch lab van het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie. Hij is als onderzoeksadviseur verbonden aan de Pompestichting te Nijmegen. E-mail: j.egger@psych.ru.nl
Ellen Wingbermühle is gz-psycholoog in opleiding tot klinisch neuropsycholoog (GIOS KNP) aan het Vincent van Gogh Instituut voor Psychiatrie (GGZ Noord- en Midden- Limburg) te Venray. Hier werkt zij tevens als stageopleider voor de pré- en postdoctorale psychologiestages.
Prof. dr. Hanna Swaab is klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog en hoofdopleider klinische neuropsychologie en klinische kinder- en jeugdpsychologie. Zij is als hoogleraar Neuropedagogiek verbonden aan de Universiteit Leiden. Tevens voert zij een particuliere praktijk voor diagnostiek en behandeling in de kinderneuropsychologie.

Samenvatting

De recente instelling van het specialisme klinisch neuropsychologie is een noodzakelijk antwoord op de flinke groei van de neurowetenschappelijke kennis binnen de gezondheidszorg. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de kwaliteit van de patiëntenzorg, zowel door de waarborging van neuropsychologische deskundigheid als door de toegenomen herkenbaarheid van het beroep voor patiënt, diens naasten en collega-psychologen of medisch specialisten. In de navolgende bijdrage worden ontstaansgeschiedenis en karakter van de klinische neuropsychologie geschetst en wordt vastgesteld dat dit specialisme, naast dat van de klinisch psycholoog en medisch specialist, een vitale rol zal hebben in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2009

GZ - Psychologie 1/2009 Naar de uitgave