Skip to main content
main-content
Top

13-08-2015 | Nieuws

Nieuw medicijn kan jaar eerder op de markt

Nieuwe medicijnen zouden twaalf tot dertien maanden eerder op de markt gebracht kunnen worden als onnodige belemmeringen in Europese en nationale regelgeving worden weggenomen. Dat schrijft het Adviescollege toetsing regeldruk, de Actal, in een donderdag verschenen advies aan minister Schippers van Volksgezondheid. 

"Patiënten kunnen zo sneller over nieuwe geneesmiddelen beschikken. En de farmaceutische bedrijven kunnen hun investeringen eerder gaan terugverdienen. Dat geeft een extra prikkel tot innovatie", stellen de onderzoekers.

Tien tot zestien jaar

Volgens Actal is de Europese en nationale regelgeving "uiterst complex en ondoorzichtig". "Wat wij aan verbetermogelijkheden zien, nodigt uit om regelgeving én uitvoering te vereenvoudigen. De introductietijd van een nieuw medicijn kan duidelijk korter", aldus Jan ten Hoopen, collegevoorzitter van Actal.

Het kost nu tien tot zestien jaar om een nieuw medicijn op de markt te brengen. De totale kosten voor de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel liggen volgens het adviescollege tussen de 310 miljoen en 4,4 miljard euro.

Een farmaceutisch bedrijf moet verschillende fasen doorlopen om een nieuw medicijn op de markt te brengen. Eerst het testen op werking en veiligheid, dan registratie en tot slot toelating tot de vergoeding via de basisverzekering.

Dierproeven

Het op de markt brengen van nieuwe medicijnen kan eenvoudiger door onnodige administratieve overlap te schrappen in bijvoorbeeld vergunningaanvragen voor dierproeven. Voor de vergunningaanvraag bij de Centrale Commissie Dierproeven moeten ondernemers dezelfde informatie indienen als voor de toestemming van de Dierexperiment Commissie. Inhoudelijk overlappen deze beoordelingen elkaar.

Bron: Skipr

Tip

Lees meer over medicijnen in het Geneeskundig jaarboek 2015. In het jaarboek vindt u een beschrijving van alle werkzame geregistreerde geneesmiddelen in Nederland. In deze nieuwste editie wordt o.a. aandacht besteed aan:

  • WHO 6-stappenplan voor therapie/farmacotherapie
  • Melden van bijwerkingen
  • Geneesmiddelen bij kinderen en ouderen
  • Geneesmiddelen en borstvoeding
  • Geneesmiddelen voorschrijven bij leverziekte
  • Het voorschrijven van geneesmiddelen bij verminderde nierfunctie

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.