Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2020 | Redactioneel | Uitgave 2/2020

Denkbeeld 2/2020

Niet te veel argwaan

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 2/2020
Auteur:
Hugo van Waarde
Toen ik mijn intrede deed in het verpleeghuis, was vastbinden van bewoners die 'valgevaarlijk' waren een veel gebruikte interventie. Sterker nog, het werd beschouwd als goede zorg. En hoewel ik me er soms ongemakkelijk bij voelde, liet ik het zelf ook toe op de afdeling waarvoor ik verantwoordelijk was. Dat veranderde toen ik kennismaakte met de, inmiddels overleden, verpleeghuisarts Hans Houweling. Hans huldigde het standpunt dat je oude mensen die in de war zijn niet vastbindt, punt uit! Dat klonk eigenlijk heel logisch vond ik, maar veel van zijn vakgenoten vonden het onverantwoord wat hij deed. Hans werd door collega's vaak verguisd hoorde ik later, maar dat heeft zijn overtuiging nooit aan het wankelen gebracht. Systematisch verzamelde hij gegevens in 'zijn' verpleeghuis en vergeleek die met die van andere verpleeginstellingen. En wat bleek: zijn beleid van niet-vastbinden leidde nooit tot meer valpartijen of meer letsel. 'Ja, dan zal het psychofarmacagebruik in uw verpleeghuis wel hoog zijn!' luidde dan dikwijls de schampere reactie. Maar het tegendeel was waar: bij Hans lag dit juist veel lager dan het landelijk gemiddelde. Vele jaren later werd door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek van Maastricht University aangetoond dat fixatie veel meer nadelige gevolgen heeft dan het vermeende voordeel ervan. Vastbinden is dus helemaal geen goede zorg; Hans Houweling kreeg uiteindelijk gelijk. Inmiddels is het gemeengoed dat valgevaar nooit aanleiding mag zijn iemand in zijn vrijheid te beperken. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2020

Denkbeeld 2/2020 Naar de uitgave