Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2019 | Artikel | Uitgave 2/2019

Bijblijven 2/2019

Niet stikken maar slikken

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2019
Auteur:
Anne-Wil Heemskerk
Bij de ziekte van Huntington komen slikstoornissen vrijwel altijd voor. Het slikproces kent 4 verschillende fasen: pre-orale fase, orale fase, faryngeale fase en de oesofageale fase. In alle fasen van het slikken hebben patiënten met de ziekte van Huntington problemen. Gedurende het ziekteproces nemen slikstoornissen toe. Patiënten overlijden veelal aan een aspiratiepneumonie. Wanneer slikstoornissen tijdig onderkend worden kan behandeling worden gestart. Om een juiste diagnose te stellen voor het slikken, is het belangrijk dat de logopedist ervaring heeft met de ziekte van Huntington. Patiënten kunnen daarom het best naar expertisecentra worden verwezen. Wat houdt een expertisecentrum in en wat is daarbij de toegevoegde waarde van een Topcare-predicaat? Dit artikel gaat over slikstoornissen bij de ziekte van Huntington en wordt geïllustreerd aan de hand van een casus. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2019

Bijblijven 2/2019 Naar de uitgave