Skip to main content
main-content
Top

01-09-2014 | Nieuws

Niet soo, maar soo...!

De opvallendste nieuwsitems, die ons in augustus, ondanks de wereldwijde brandhaarden, bereikten, betroffen de discussie rond 1. Zwarte Piet en 2. de juiste tandenpoetstechniek. Voor mij, dankzij een jeugdervaring, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Controverse

De juiste tandenpoetstechniek is een onderwerp dat al decennialang onderhevig is aan controverse. In de komkommertijd pakken de media dergelijke controversiële onderwerpen vaak weer gretig op. Zo ook dit jaar. Omdat vrijwel tegelijkertijd de Zwarte Pieten discussie weer losbastte, triggerden deze berichten een herinnering uit mijn kinderjaren. De kunst van het tandenpoetsen werd destijds gedemonstreerd door een 'gekleurde medemens' met stralend witte tanden, die met Sjimmie-accent slechts 4 woorden sprak: 'Niet soo (waarbij hij de tandenborstel van links naar rechts bewoog), maar soo!' (van boven naar beneden). Bij een dergelijk ongenuanceerd beeld valt de hele Pieten discussie in het water.

Bass, Stilman, Fones...


Maar terug naar de kern van de zaak: wat is nu dan toch de juiste poetstechniek? Nou, simpel: er is geen juiste poetstechniek stelde tandarts John Wainwright van het University College London onlangs in de British Dental Journal.

 

Er zijn aanbevelingen van tandartsverenigingen, tandenborstel- en tandpastafabrikanten, professionele handleidingen en medische studieboeken, maar er is geen overeenstemming, noch over de frequentie, noch over de duur van de ideale poetsbeurt, omdat er nauwelijks onderzoek naar is gedaan; wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Wel is uit een grote overzichtsstudie gebleken dat elektrisch poetsen meer plaque verwijdert dan handmatig poetsen en beter is voor het tandvlees.

 

De helft van de Nederlanders en een groot deel van de wereldbevolking poetst echter nog handmatig volgens verschillende methodes: de zogenoemde Bass-techniek (waarop de ronddraaiende beweging van de elektrische tandenborstel gebaseerd is), Modified Bass, Fones (Bass-techniek, maar met tanden op elkaar), Stillman (Bass, maar dan op het tandvlees in plaats van op de tand), Charters voor beugeldragers (tandenborstel onder hoek van 45 graden van tandvlees afgekeerd) of 'schrobben' (horizontale poetsbeweging).

 

Welke wetenschapper geeft ons eindelijk eens eenduidig, wetenschappelijk onderbouwd, poetsadvies? Dan hebben we tenminste 1 discussie minder.

 

Meer lezen >>

 

Uitgebreide poetsinformatie: 'Voorlichting en advies in de tandartspraktijk' (2.3: poetsmethodes)

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.