Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-12-2017 | Uitgave 1/2018

Bijblijven 1/2018

Niet-pluisgevoel van huisartsen gerelateerd aan kanker – betekenisvol?

Een prospectieve cohortstudie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Dr. Gé A. Donker, Eva Wiersma, Lucas van der Hoek, Dr. Marianne Heins
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in BMJ Open: Donker GA, Wiersma E, Hoek Lvan der, Heins M. Determinants of general practitioner’s cancer-related gut feelings – a prospective cohort study. BMJ Open 2016;6:e012511. https://​doi.​org/​10.​1136/​bmjopen-2016-012511

Samenvatting

Huisartsen gebruiken hun niet-pluisgevoel om kanker te diagnosticeren, maar er is weinig bekend over de relatie met patiënt- en huisartskenmerken.
Prospectieve cohortstudie van patiënten in 44 huisartsenpraktijken verspreid over Nederland, van januari 2010 tot en met december 2013. De huisartsen noteerden in een vragenlijst wat de aanleiding was voor het gevoel, het vervolgbeleid, de verwachte diagnose en drie maanden nadien werd in een follow-up vragenlijst bij dezelfde patiënten nagegaan welke diagnose gesteld was en of deze conform de geanticipeerde diagnose was. Chikwadraattoets, uni- en multivariate logistische regressie en multilevel analyses werden verricht.
Van 366 gerapporteerde patiënten, had 35 % drie maanden later kanker als diagnose. De meest voorkomende triggers waren: onverklaard gewichtsverlies (N = 85) en sporadisch spreekuurbezoek (N = 76), gevolgd door het aanhouden van klachten (N = 64), maar in een multivariate analyse waren geen van de triggers gerelateerd aan kanker. De positief voorspellende waarde van het niet-pluisgevoel nam met 2 % toe voor elk jaar dat een patiënt ouder was en 3 % voor elk jaar dat de leeftijd van de huisarts toenam. Het geslacht van de huisarts bleek niet van invloed op de voorspellende waarde van het niet-pluisgevoel.
Het niet-pluisgevoel van de huisarts blijkt een nuttig diagnostisch instrument voor het diagnosticeren van kanker en de relatief hoge voorspellende waarde neemt toe naarmate de huisarts ouder en meer ervaren is en naarmate de patiënt ouder is. Dit verdient aandacht in onderwijs en richtlijnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Bijblijven 1/2018 Naar de uitgave