Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-08-2021 | Onderzoek | Uitgave 9/2021

Huisarts en wetenschap 9/2021

Niet meteen een zool op maat bij plantaire hielpijn

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2021
Auteurs:
Nadine Rasenberg, Sita Bierma-Zeinstra, Lars Fuit, Amy Dieker, Peter van Veldhoven, Patrick Bindels, M. van Middelkoop
Belangrijke opmerkingen
Rasenberg N, Bierma-Zeinstra SM, Fuit L, Dieker A, Van Veldhoven PLJ, Bindels PJ, Van Middelkoop M. Niet meteen een zool op maat bij plantaire hielpijn. Huisarts Wet 2021;64(9):16-23. DOI:10.1007/s12445-021-1236-6.
Mogelijke belangenverstrengeling: dit onderzoek ontving subsidie van ZonMW onder nummer 839110008. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten financierde de interventies in de placebogroep en de zoolgroep. De financiers en subsidieverstrekkers hadden geen invloed op verzameling, beheer, analyse en interpretatie van de onderzoeksgegevens, noch op voorbereiding, herziening, goedkeuring en publicatie van het manuscript.

Samenvatting

Plantaire hielpijn is een veelvoorkomende voetklacht met veel impact. Er zijn verschillende interventies mogelijk, waaronder op maat gemaakte inlegzolen. Die laatste zijn duur (100-150 euro) en er is geen evidence voor. In dit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoek met 185 deelnemers bleek dat een op maat gemaakte zool in eerste instantie geen toegevoegde waarde heeft ten opzichte van een placebozool of gebruikelijke zorg door de huisarts. Of dit ook geldt bij aanhoudende klachten of bij specifieke subgroepen is niet onderzocht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2021

Huisarts en wetenschap 9/2021 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws