Skip to main content
Top

19-02-2014 | Nieuws

NIET DUUR. WEL DUURZAAM. De gouden onlay

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een leven lang je eigen gebit en lage onderhoudskosten. Dat is de wens van onze cliënten. De patiënt als kritische consument en de zorgverzekeraar rekent mee op de achtergrond. Het is de realiteit in 2014 en daarna. Dit is de eerste van een reeks beschouwingen waarin een aanzet wordt gegeven om onze behandelingen als een product te zien. Een product dat als doel heeft het gebit duurzaam te conserveren of te restaureren. Dit product heeft net als zeer vele, andere producten ook beperkingen ten aanzien van bijvoorbeeld de levensduur. Dat is een gegeven. Hoe evidence based zijn de behandelopties, hoeveel energie wordt in een behandeling gestoken en kunnen we daar een duurzaamheidslabel aan hangen?

In 2012 is een aanzet gegeven om na te denken over ‘duurzame zorg’, omdat de toegenomen levensverwachting om nieuwe langetermijndoelen vraagt. De gemiddelde duurzaamheid van een restauratie of een prothetische constructie is doorgaans korter dan de levensverwachting van een ‘patiënt’. Bij het indiceren van (her)behandelingen zouden we meer rekening moeten houden met langetermijndoelen.
De kosten van zorg worden gemeten door (gezondheids)- economen. Zij zijn degenen die adviezen geven aan de minister en de NZa en zo het beleid richting geven. Als zorgverleners worden we dagelijks geconfronteerd met de consequenties van hun conclusies en adviezen.
In het afgelopen jaar kwamen in de media regelmatig berichten naar buiten waarin de kosten van tandheelkundige zorg het etiket ‘duur’ kregen opgeplakt. Begrotingen die steeds vaker met elkaar werden vergeleken en gehanteerd werden als offertes. (Weet u het verschil tussen een begroting en een offerte? Een begroting is een schatting van de te verwachten kosten en een offerte is een bindend overzicht van te maken kosten.) De vraag is echter of de kosten écht zo hoog zijn en hoe je dat objectief kunt vaststellen.

 

Lees het volledige artikel in Tandartspraktijk nr 2-2014 dat op 20 februari verschenen is.

 

Naast een serie artikelen in TP zal dit thema ook de rode draad vormen tijdens het TP Congres 2014 op 14 maart.   

Auteur(s): Hans van Pelt

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.