Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Middelen | Uitgave 1/2014

Verslaving 1/2014

Nicotine: farmacologische en toxicologische aspecten

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Dr. Raymond Niesink, Dr. Esther Croes
Belangrijke opmerkingen
Dr. R.J.M. Niesink is farmacoloog/toxicoloog en universitair hoofddocent bij de faculteit Management, Science en Technologie van de Open Universiteit. Hij is senior wetenschappelijk medewerker bij het Programma Drug Monitoring van het Trimbos-instituut en landelijk coördinator van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. E-mail: rniesink@trimbos.nl.Dr. E.A. Croes MD arts-epidemioloog, is senior wetenschappelijk medewerker bij het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbosinstituut.
Dat roken een belangrijke risicofactor is voor morbiditeit en mortaliteit kan als bekend worden verondersteld. Toch rookt ongeveer een kwart van de volwassen Nederlanders, want roken is een zeer verslavende gewoonte. Dat hoge verslavingspotentieel kan voor een substantieel deel worden toegeschreven aan de stof nicotine. Nicotine is niet de enige stof in tabak: in tabaksrook zijn zo’n vierduizend chemische verbindingen geïdentificeerd, waaronder vele stoffen met giftige en carcinogene werking.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Verslaving 1/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel

Verslaving in de media

Findings