Skip to main content
main-content
Top

15-01-2014 | Nieuws

Alzheimer al vroeg te herkennen aan anders lopen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Alzheimerpatiënten gaan al in een vroeg stadium van hun ziekte anders bewegen. Ze ontwikkelen een voorzichtig loopje met een wat breder gangspoor, kleinere stappen en een slechtere balans. Vroegtijdig inspelen op deze verminderde motoriek heeft een positieve beïnvloedt op de beweeglijkheid en de cognitie.

Dat verwacht Erik Scherder, hoogleraar aan de VU. Samen met oud-schaatskampioen Ard Schenk pleit Scherder voor een grotere verantwoordelijkheid van fysiotherapeuten bij de algehele mobiliteit van ouderen. Consistent wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog, maar beiden zijn ervan overtuigd dat dit ook de cognitie ten goede komt. “Motoriek en cognitie zijn een eenheid,” zegt Scherder.

“Er wordt vaak gedacht dat dementie een cognitief probleem is.” zegt Scherder. “Niemand richt zich daarom op de motoriek.” Dat is zonde, want volgens Scherder gaat dementie juist in een vroeg stadium van de aandoening gepaard met een verminderde motoriek. Patiënten ontwikkelen een cautious gait en blijven meer zitten. “Ze zijn niet zeker van hun pas, maar er is niemand die daar oog voor heeft.” Als gevolg daarvan blijven mensen vaker zitten, bewegen ze nog minder en versnelt ook de cognitieve aftakeling.

Scherder vindt dat daar een taak ligt voor fysiotherapeuten en huisartsen. Zij moeten eerder opmerken dat iemand zich anders gaat bewegen. Ze zouden dan in een vroeg stadium in kunnen grijpen. Als ouderen eenmaal achter een rollator lopen, is het volgens Scherder lastig om nog resultaat te boeken.

Bij ouderen met een verminderde mobiliteit moet eerst gekeken worden naar de oorzaak. Volgens Scherder wordt de cognitieve achteruitgang alleen geremd als deze patiënten op hun eigen niveau bewegen. Daarmee bedoelt hij dat ouderen met verminderde mobiliteit, niet zonder meer een looptraining moeten krijgen. Als voorbeeld neemt hij iemand die zijn gehele leven 'pittig' liep, maar die door krachtverlies nu met een rollator loopt. “Met zo iemand moet je eerst krachttraining doen, zodat hij weer pittiger kan lopen. Dat pittige lopen hoort bij hem. Dat heeft hij nodig om de cognitie te verbeteren.”

Scherder spoort fysiotherapeuten aan om met verzekeraars en gemeenten in gesprek te gaan over de wijze waarop deze zorg georganiseerd moet worden. Meer hierover op BSL web-tv De zin en onzin van beweegprogramma's voor ouderen.

 

Auteur(s): Daan Marselis

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail