Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2016 | Casuïstiek | Uitgave 7/2016

Huisarts en wetenschap 7/2016

Neusseptumabces

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 7/2016
Auteur:
Rob van Kimmenaede
Belangrijke opmerkingen
Paulus Potterstraat 40, 7204 CV Zutphen: R.J.M. van Kimmenaede, huisarts • Correspondentie: vankimmenaede@arcushuisartsenpraktijk.nl

Samenvatting

Het septumabces [foto] is een ophoping van pus onder het mucoperichondrium van het septum.1 Het klinisch beeld kenmerkt zich door een forse, rode, indrukbare zwelling van het septum beiderzijds die de neus meestal volledig afsluit. Het belangrijkste klinische symptoom is nasale obstructie.1,2 Patiënten zijn over het algemeen vrij ziek en hebben koorts. Oorzaak is meestal een infectie van het septum haematoom na een trauma.1-3 Zeldzamere oorzaken zijn een furunkel of niet-traumatisch letsel bij immuungecompromitteerde patiënten.4 De meest voorkomende verwekker is S. aureus.1,3,5 Bij kinderen is de H. influenza vaak de verwekker van het septumabces.2 Opmerkenswaardig was hier de verwekker de Pseudomonas aeroginosa, mogelijk door de verminderde weerstand van de patiënt bij de diabetes mellitus. Dit laatste is zeer waarschijnlijk de oorzaak geweest bij onze patiënt, een secundaire infectie na bijvoorbeeld neuspeuteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2016

Huisarts en wetenschap 7/2016 Naar de uitgave

Huisartsenzorg in cijfers

Wat missen patiënten in het consult?