Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Neus

Auteur : Leonie Ruettermann-Kwak

Gepubliceerd in: Plastische chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een van de meest door de plastisch chirurg uitgevoerde operaties aan de neus is de vormverandering door middel van een rinoplastiek, waarbij het kraakbenige en/of benige gedeelte van het neusskelet wordt aangepast. Een te hoge of te lange neus wordt verkleind door deze in te korten en te verlagen en de neuspunt te versmallen. Bij een brede of te lage korte neus voert men een augmentatie uit met behulp van een bot- of kraakbeentransplantaat met bot uit de rib of crista en kraakbeen uit de rib, oorschelp of septum. Om rib te oogsten, zijn neusinstrumentarium en eventueel instrumenten nodig. Een groot defect op de neus na Mohs-chirurgie kan worden hersteld met een voorhoofdslap: dit is gesteelde lap van het voorhoofd naar het defect op de neus, waarna een weefselbrug blijft. In een tweede operatie wordt de steel gekliefd en wordt de vorm van de neus geoptimaliseerd.
Literatuur
go back to reference Menick, F. (2009). Nasal reconstruction. Art and practice. Elsevier. Menick, F. (2009). Nasal reconstruction. Art and practice. Elsevier.
go back to reference Menick, F. (2017). Aesthetic nasal reconstruction. Principles and practice. Volume I. Aesthetic Nasal Reconstruction Press. Menick, F. (2017). Aesthetic nasal reconstruction. Principles and practice. Volume I. Aesthetic Nasal Reconstruction Press.
Metagegevens
Titel
Neus
Auteur
Leonie Ruettermann-Kwak
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2769-0_7